Wpis z mikrobloga

2 882 - 1 = 2 881

Tytuł: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
Autor: Stieg Larsson
Gatunek: kryminał, sensacja
★★★★

Pewnego wrześniowego dnia w 1966 roku szesnastoletnia Harriet Vanger znika bez śladu. Prawie czterdzieści lat później Mikael Blomkvist - dziennikarz i wydawca magazynu "Millennium" otrzymuje nietypowe zlecenie od Henrika Vangera - magnata przemysłowego, stojącego na czele wielkiego koncernu. Ten prosi znajdującego się na zakręcie życiowym dziennikarza o napisanie kroniki rodzinnej Vangerów. Okazuje się, że spisywanie dziejów to tylko pretekst do próby rozwiązania skomplikowanej zagadki. Mikael Blomkvist, skazany za zniesławienie, rezygnuje z obowiązków zawodowych i podejmuje się niezwykłego zlecenia. Po pewnym czasie dołącza do niego Lisbeth Salander - młoda, intrygująca outsiderka i genialna researcherka. Wspólnie szybko wpadają na trop mrocznej i krwawej historii rodzinnej.

Miałem dać 3 gwiazdki ale dam 4 za postać Lisbeth Salander.
Wydaje mi się, że ta książka zrobiła furorę głównie dlatego, że została wydana po śmierci autora. Nie jest tragiczna ale szału też nie robi. Główny wątek dość nudny i przewidywalny, poboczne trochę ratują sprawę. Na szczęście mimo dość dużej objętości czyta się szybko, więc nie utopimy dużo czasu nad tym tytułem.
Miałem też wrażenie że książka jest trochę przeładowana taką szwedzką mentalnością - pojawiają się geje (albo gej), lesbijka, biseksualność czy nawet "trójkąt" Erika-jej mąż-Mikael. Bliżej tej książce jest do romansideł i książek obyczajowych niż do kryminałów (zwłaszcza tych topowych).

Polecałbym ten tytuł komuś kto potrzebuje jakiś lekki zapychacz czasu, który nie zmusza do myślenia czy większego udziału czytelnika, ewentualnie komuś kto dopiero zaczyna przygodę z kryminałami..

Podsumowując rozczarowałem się i to bardzo. Typowy przedstawiciel nadmuchanego balonika.

#bookmeter

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
SunnO - 2 882 - 1 = 2 881

Tytuł: Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
Autor: Stieg...

źródło: comment_uAfCleHFGQO725YpIzopeaUm5YaPjU22.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Wirtuoz:

ja oceniam to jako trylogie i dla mnie jest świetna

Jestem w połowie drugiego tomu i póki co opinię mam podobną jak o pierwszym.

nie zmusza do myślenia? dziwne bo ja czytałem 2-3h wieczorami i zawsze po miałem coś
  • Odpowiedz
@Wirtuoz przecież opinie nie są po to żeby były jednakowe ( ͡° ʖ̯ ͡°) nic nie poradzę na to, że książka sprawia wrażenie że gdyby nie śmierć autora, to nie znalazłaby się na topie.
  • Odpowiedz