Wpis z mikrobloga

@zwei: Nie chodzi tu o jakieś ideologie, tylko o to, że tłuszcze utwardzone trans są po prostu bardzo szkodliwe i przyczyniają się do powstawania miażdżycy, ponieważ nie występują w naturze, a wykazują inną sprężystość niż zwykle tłuszcze. Takie tłuszcze wklejają się w komórki organizmu, po czym pękają i komórka umiera najgorszą śmiercią, czyli nekrozą. Powstaje stan zapalny i jak ktoś często je margaryny i jedzenie kupne (np. gotowe w słoiczkach), czy
@Radeg90 Prawda. Dlatego od dziś nie gwałcę, tfu nie jem twardych tłuszczów. Przerzucam się na mordowanie, znaczy zamierzam popaść w alkoholizm.
@Radeg90: a powiedz mi, bo wyglada, ze sie znasz, co z tymi cudownymi margarynami benecol czy inne proactive. niby zarzekaja sie, ze pomaga na cholesterol, jakies laur konsumenta, potwierdzone dzialanie, a ile w tym prawdy? czy to nie jest margaryna jakby nie patrzec?
@Dead_Inside: Nie ma żadnych badań potwierdzających jednoznacznie, że wysoki poziom cholesterolu źle wpływa na zdrowie. Społeczeństwo ma rozproszony poziom cholesterolu i gdy próbowano stworzyć widełki normy, okazało się to niemożliwe, ponieważ istnieli ludzie zupełnie zdrowi zarówno z niskim, jak i bardzo wysokim poziomem cholesterolu. Powstała więc taka średnia populacji cholesterolu, która tak naprawdę nic nie mówi, co najwyżej ile odstajesz od średniej. Mimo to wysoki poziom cholesterolu może świadczyć o czymś
powstaje, bo następuje złe wchłanianie wapnia, za dużo diety mlecznej/jogurtowej. Dodatkowo wapno lubi żyły, nawet te w mózgu, i łatwo się odkłada, by w późniejszych latach się "utwardzić"/przemieścić - bardzo ryzykowne. Wyczytałam, że miażdżyca, to właśnie oleje słonecznikowe/rzepakowe, te na których "lubimy" smażyć, i te które mają "rozwaloną omegę 3 na rzecz prozapalnych omega 6 i 9. Jak jest zbyt dużo szajsu w organizmie, i za dużo wapnia, względem magnezu, to gdzie