Aktywne Wpisy

misiopysio +525
Hej, gdyby komuś rzuciła się w oczy taka kurtka na jakimś targu albo OLX to dajcie znać
bo została dziś skradziona z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
#afera #zlodzieje #kradna #patologiazewsi #patologiazmiasta
bo została dziś skradziona z naszej klatki. Chyba mamy powrót do lat 90-tych
#afera #zlodzieje #kradna #patologiazewsi #patologiazmiasta
źródło: IMG_20250214_165807
Pobierz
byferdo +221
Mieszkańcy małopolski na pewno kojarzą pojawiające się od lat żółte plakaty z "atrakcyjną" ofertą obwoźnej sprzedaży "proszków produkcji niemieckiej". Dziś z ciekawości podszedłem na taką sprzedaż, aby zobaczyć co tam sprzedają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Kolejka zainteresowanych kupnem (średnia wieku w kolejce 70+) stała już 20 minut przed ogłoszoną godziną sprzedaży. Sprzedawca podjechał jednak około 10 minut po czasie - ale dla taniego proszku seniorzy mogą stać na mrozie, czemu nie.
Kolejka zainteresowanych kupnem (średnia wieku w kolejce 70+) stała już 20 minut przed ogłoszoną godziną sprzedaży. Sprzedawca podjechał jednak około 10 minut po czasie - ale dla taniego proszku seniorzy mogą stać na mrozie, czemu nie.
źródło: comment_Mn5sthRrbf2lOXqEmUOvLlAMsW7EnWhn
Pobierz

Tytuł: Wybór Zofii
Autor: William Styron
Gatunek: dramat
★★★★★★★★★☆
Stingo, młody, początkujący pisarz poznaje intrygującą parę: Zofię, Polkę z dramatyczną przeszłością (więziona w obozie Auschwitz) oraz jej kochanka, Natana, inteligentnego naukowca z ciężkim charakterem. Między tą dość specyficzną trójką rodzi się przyjaźń, która ze względu na wewnętrzne rozterki bohaterów napotyka na coraz większe problemy.
Książka już od pierwszych zdań mnie wciągnęła, nie tylko z powodu niezwykłej fabuły, ale również i stylu, jakim została napisana. Wzrok dosłownie płynął po tekście.
Tematyka książki jest dosyć ciężka, ale rozbudowana i ciekawa. Większość książki poświęcona jest przeżyciom głównej bohaterki, które doznała w trakcie II wojny światowej w okupowanej Polsce. Jest tu również obraz Ameryki w latach 40. XX wieku, obyczajów i nastrojów, jakie w niej panowały, zwłaszcza w momencie kiedy trafiało do niej coraz więcej informacji o tym, co działo się w Europie. Jest to także zestawione w pewnym sensie z tematem niewolnictwa na Południu. Wszystko to autor połączył w całość dodając do fabuły swój wątek autobiograficzny, historię o nieszczęśliwej miłości, poczuciu winy, ale również i pożądaniu oraz seksie. Tego ostatniego jest w książce dosyć sporo, niektóre opisy mogą wydawać się nieco wulgarne jak na taką powieść, ale przyznam, że dla mnie było to kolejną jej zaletą. Najbardziej podobało mi się, jak autor płynnie przechodzi z jednego wątku w kolejny. Każdy fragment był na swoim miejscu i nie pozostawał bez znaczenia dla dalszej historii. Książka naprawdę wyjątkowa. Polecam.
Jeśli komuś trafi się poniższe wydanie, a nie zna fabuły np. z filmu, to radzę, aby przed rozpoczęciem książki nie czytał opisu z okładki - jest tam spojler całego zakończenia...
#bookmeter #czytajzwykopem #ksiazki
źródło: comment_1k8hXll6fA8NLcNflCpwdjuDASy8HK6J.jpg
Pobierz