Wpis z mikrobloga

@Jendrej: Może i tak, ale bez lodówki chyba szybciej się zepsują. Z drugiej strony, ja i tak zawsze je zjadam w maks 3-4 dni. Pomarańcze i grejpfruty trzymam na zewnątrz, resztę w lodówce. W sumie w sklepie nie są w lodówce... Poczytam na ten temat.
@Jendrej: "W rekomendacjach badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego możemy przeczytać, że dojrzałe pomidory najlepiej przechowywać nie dłużej niż 3-5 dni w temperaturze 7-10 stopni – wyższej niż ta zazwyczaj występująca w lodówce, lecz dużo niższej niż panująca w większości kuchni, zwłaszcza latem. Według tych samych wytycznych długotrwałe przechowywanie w niskiej temperaturze (powyżej 2 tygodni w 10 stopniach lub ponad 6-8 dni w 5 stopniach) może skutkować przedwczesnym mięknięciem, uszkodzeniem skórki, brązowieniem nasion