Wpis z mikrobloga

Domowa rozgrzewająca zupa imbirowa – krem

Składniki na 2 L kremu:
- 1,5 L wody lub bulionu
- 3 marchewki
- 2-3 ziemniaki
- pół małego selera
- 5 cm białej części pora
- 2 cebule
- łyżka stołowa masła
- 100 ml śmietany do zupy (18%)
- natka pietruszki
- ok. 5 cm korzenia imbiru
- pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
- pół łyżeczki kurkumy
- szczypta chili
- sól
- pieprz

Polecamy:
-elektryczny młynek do pieprzu/soli
-szybkowar

Przepis:
Obierz marchewkę, seler, pora, ziemniaki oraz imbir i pokrój je w drobne kawałki. Dopraw słodką czerwoną papryką, kurkumą, szczyptą chili oraz solą i pieprzem. Przyprawione składniki dodaj do bulionu lub wody i gotuj do momentu, kiedy zmiękną. W międzyczasie rozprowadź masło po patelni i podsmaż na nim wcześniej pokrojoną w kostkę cebulę. Oprósz ją delikatnie cukrem tak, aby się trochę skarmelizowała, ale nie przypaliła. Następnie dodaj ją do gotującej się zupy. Natkę pokrój i dodaj na koniec gotowania, tuż przed zmiksowaniem. Kiedy warzywa będą miękkie, zblenduj całość na gładką masę, dodając przy tym śmietanę. Spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania. Krem można podawać z grzankami i kleksem ze śmietany. Najlepiej smakuje na gorąco.

Smacznego!
... bo domowe jest lepsze!

#chwalesie #browin #biowin #gotujzwykopem #jedzzwykopem
Browin - Domowa rozgrzewająca zupa imbirowa – krem

Składniki na 2 L kremu:
- 1,5 ...

źródło: comment_zhU3i16Ma5dYXoH3OgMs4FJkFKh5W180.jpg

Pobierz
  • 1
@Browin: Zrobiłam! Tylko zamiast śmietany dałam mleko kokosowe, a cebuli nie podsmażałam tylko od razu wrzuciłam do gotowania (trochę z lenistwa, no i po co brudzić patelnię XD)
Pyszności (ʘʘ)