Aktywne Wpisy
3x32 +5
Jako że groźby nuklearne Rosji ostatnio są zbywane śmiechem przez lekkoduchów, przewiduje niebawem użycie taktycznego, niewielkiego ładunku atomowego gdzieś na Ukrainie. Najprawdopodobniej w jakiegoś typu zgrupowanie ukraińskiego wojska w DRL lub pod Kharkivem. Ale się fajniaki zdziwią, że taktyczna broń jądrowa została użyta. Pytanie co zrobi zachód? I co zrobią chińczycy którym nie w smak taki rozwój wypadków? #wojna #ukraina
Moseva +12
Zasyp: 5,2 kg pale ale, 3 kg przeniczny, 1 kg carapils, 1 kg carared + 1 kg płatków owsianych (drożdże US-05). Początkowe BLG 21st.
Czy "Oatmeal Imperial Wheat IPA" ma sens? To już zaczyna brzmieć jak nazwa z generatora ( ͡° ͜ʖ ͡°)
+ pytanie: zazwyczaj trzymałem piwo na burzliwej do tygodnia, gdzie faktycznie piwo gwałtownie fermentowało przez jakieś max 2 dni, tutaj już 4. dzień #!$%@? i nie zamierza przestać. Czy przy tak wysokim BLG lepiej przetrzymać trochę dłużej nawet jeśli po 7 dniach piana opadnie?
przeniczny
aj, moje oczy! To aż boli!
@caru:
jak określić styl?
Oatmeal Barleywine
Planujesz chmielić na zimno? Tego ulepka?
Ile dałeś chmielu na gotowanie?
Czytając tego typu pytania to mam wrażenie, że piwowar poświęcił bardzo mało czasu na przyswojenie sobie wiedzy - czym jest fermentacja? Jak to działa? Po co
PRZENICZNY
nie wierzę, że zrobiłem taki błąd. Wstyd (╯︵╰,)
Może trochę źle zrozumiałeś moje pytanie. Wiem czym jest fermentacja i jakie procesy przy tym zachodzą (to moja 6. warka, nic do tej pory nie #!$%@?łem o dziwo :)
Zastanawiałem się tylko czy uspokojenie się drożdży (i opadniecie piany) oznacza, że można piwo przelewać na cichą. Takie konsultacje na tagu #piwowarstwo zawsze są owocne.
I dlaczego nie chmielić
Generalnie, z takich składników dałoby się zrobić parę różnych piw :D. W zależności od sposobu zacierania, chmielenia, temperatury fermentacji - mogą wyjść różne piwa, które byłyby w innych stylach :) generalnie, jak masz problem z piwem, to podanie zasypu, schemat zacierania,
No właśnie nie bardzo rozumiem dlaczego rurka jest takim złem? Może ludziom kraniki przeciekaja bo gaz nie ma którędy uciec ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wysoka słodycz wydłuża goryczkę i może wydawać się bardziej szorstka. Owszem, będzie sporo alkoholu, który skompensuje trochę to wrażenie, ale to właśnie karmel sprawia, że goryczka w IPA staje się męcząca. Można porównać dwa klasyki dostępne na rynku - Atak Chmielu (Pinta) i Rowing Jack (AleBrowar). Podobne parametry, a jakże inne w odbiorze.
W takiej sytuacji można się zastanawiać - co robić dalej?
nie jest złem. Bulgator tylko prowadzi do złych rzeczy :)
Np. do pytań na forum: "bulgotar przestał wydawać dźwięki, mogę butelkować?"
Albo chcesz przenieść fermentor. Klops, nie tak łatwo z rurką :D
Albo jest ciepło... I płyn w rurce wysycha. I nagla w całym domu zaroiło się od owocówek, które pięknie sobie latają (。◕‿‿◕。
Bardzo możliwe. Poczułem się trochę zrugany, choć może i słusznie. Czasami zadaje głupie pytania bo: 1. Opcja - utwierdze się w słuszności poglądów przyswojonych na wczesnych etapach edukacji, lub 2. Opcja - w dyskusji okaże się, że piwowarzy doszli do innych wniosków i dowiem się czegoś nowego.
Bulgulator stosuje bo lubię wiedzieć którędy #!$%@? gaz :p nie przejmuje się tym czy
hehe, oczywiście że słusznie! Dopiero byłbym przegrywem, gdybym beształ bez żadnego powodu :P
Tutaj pytanie dotyczyło kwestii dość podstawowej, o której powinno się przeczytać wcześniej, albo znając zasady procesu - dojść do wniosku samemu (z mojej perspektywy to dość oczywisty wniosek, ale za długo się tym zajmuję by móc na to spojrzeć oczami świeżaka).
Jednak z dwojga złego - zapytać się o
Nie pamiętam dokładnie ale karmelowego było chyba z 3 kg do tego po kilogramie palonego i jakiś black. Podstawowego pale ale było może z 2kg
Smakowało jak smoła ale wszystkie zostały wypite.