Wpis z mikrobloga

Mirki pytanie. Juz ponad dwa tygodnie trzymam brzeczke light lager i niestety drozdze już padły bo od 3 dni bez zmian w blg. Wyszło mi troszkę ponad 3 blg. Ogólnie na tą ilość wychodzi mi że powinienem dodać 93g cukru do refermentacji. O ile zmniejszyć by bomb nie zrobić? 60?
#piwowarstwo
  • 6
niestety drozdze już padły bo od 3 dni bez zmian w blg. Wyszło mi troszkę ponad 3 blg

@Referak: drożdże nie padły, tylko po prostu zakończyły fermentację. Jeżeli oczekiwałeś, że zejdzie do zera, to nie zejdzie, bo wcale nie powinno - zawsze zostaje kilka blg, bo część cukrów jest niefermentowalna przez drożdże (są zbyt złożone dla nich).

Użyj kalkulatora (np. na Brewers Friend) i normalnie dodajesz cukru, powinno być coś