Wpis z mikrobloga

hej mircy, po wielu dniach, miesiącach prób, udało się. Wyszedł mi KEBAB w domu, lepszy niż w mojej ulubionej kebabiarni. W obu wersjach - kurczak i baranina (ale naprawde wołowina, bo kebiabiarnie robią baranine z wołowiny). Powiem wam satysfakcja over 1000 :D
Z nietypowych rzeczy - zamówiłem takie cienkie chlebki pita, "kieszonki" kosztowały ok 40 zł za 50 sztuk. No nie da się mniej ale te kieszonki robią robotę - zamroziłem 45 :D i będzie na pare miesięcy. Dla zanęty zdjęcie, jak ktoś chętny na przepis/opis przygotowania dajcie znaka - może zrobię wykop o tym? #kebab #kuchnia #gotujzwykopem
Pobierz Tichy - hej mircy, po wielu dniach, miesiącach prób, udało się. Wyszedł mi KEBAB w do...
źródło: comment_5NEK0VDDMGHvrmWuvSF90TJLGX1uAWfH.jpg
  • 103
@Tichy pracowałeś kiedyś w kebabowni? Bez tej grzałki nie ma szans zrobić typowego kebaba, dodatkowo wołowina która leży spooooooooooooooooooooro dłużej niż jeden dzień jest złożona z najtłustszych kawałków mięsa które są ścinane i potem leżą w ściekającym tłuszczu i zdecydowanie większej ilości soli. Dlatego kebab jest tak dobry - chodzi tu głównie o nośnik smaku czyli tłuszcz (no i oczywiście glutaminian sodu) i sól.
Bez osprzętu i zamówienia mięsa możesz sobie wmawiać
@to_jest_chyba_kurcze_zart: mówie co czuje :D wyszło dobrze a jestem fanem kebsa, odkąd kebs jest w PL :)

tłustość mięsa - ważne są proporcje - w kurczaku uda do cyca 2/3 do 1/3
wołowina - ciężko o tłustą ale można kupić pręgę np. albo gotową mieloną w makro, pakowaną po 1kg - 20% tłuszczu i jest bardzo dobra