#rozdajo #wino Dzień dobry Mireczki i Mirabelki ;) właśnie pod nosem bulgocze mi przyszłe wino z czerwonych porzeczek. (10l moszczu,6kg cukru,13l wody). Matka drożdżowa typu Burgund. #!$%@?łem się z odszypułkowaniem jakieś 10h i jestem dumny, że dałem radę. Wino jest aktualnie w fazie burzliwej fermentacji. Za jakieś 3 tygodnie będzie zdatne do spożycia ( ͡°͜ʖ͡°) Dla Was vikopovi cumple będzie buteleczka (1l) na testy. Losowanie za pomocą mirkorandom wiadomo. Zielonki, też wiadomo ( ͡°͜ʖ͡°) Dla „hejkerów” plastikowej butli, jest to butla kupiona w browarze, robiony był w niej rabarbarowy blond ale. Jest przystosowana do styczności z żywnością ma atesty i takie tam. Wysyłka kurierska na mój koszt. Powodzonka! (ʘ‿ʘ) 18+
@oddawaj_kasztana: @gdyzgasnieswiatlo: No właśnie za szybko, moje wino odstało rok zanim spróbowałem pierwszy raz, a teraz leżakuje 3 rok w butelkach w ciemnym pomieszczeniu, dopiero jest moc ( ͡°͜ʖ͡°)
@gdyzgasnieswiatlo: Też może być, nie przegryzło drożdży i dało po jelitach że tak powiem ( ͡°͜ʖ͡°) ale od tamtej pory nie pije wina własnej roboty dopóki nie będzie miało roku.
@Destruktor91: eee bez sensu, wystarczy sprawdzić wino cukromierzem, przed dodaniem syropu do osładzania. Wtedy wiesz czy cukier zeżarty, jak będzie znowu fermentacja to zabawa się zaczyna znowu. Jak nie to masz martwe drożdże i dobre wino. Ja wleje jeszcze małpkę wódki przed rozlaniem, żeby ubić drożdże. Będzie dobrze ;)
@Destruktor91: to zależy ile czasu na to poświęcasz :) dolewanie alkoholu wybija drożdże i zapobiega dalszej fermentacji. Możesz tak zrobic szybkie wino słodkie/półsłodkie. Wiadomo, że lepiej jak poleży. Jak utrzymasz sterylne warunki to nawet z moszczem niech leży. Ewentualnie zasiarkujesz. Przy tym winie skacze jak małpka ;p nie po to tyle odszypulkowalem! XD
@gdyzgasnieswiatlo: No tak prawda, ja robiłem w sumie tylko owoc+cukier+drożdże, reszte poświęciłem do dzisiaj na leżakowanie i jest ok. No i międzyczasie oczywiście zlewanie żeby nie było syfu.
Amstaf pogryzł dwuletnie dziecko, że aż wyglądowało w szpitalu. Według psiarzy winne jest dziecko, bo dzieci w tym wieku są nieobliczalne. Piesek się na pewno tylko bronił.
Dzień dobry Mireczki i Mirabelki ;) właśnie pod nosem bulgocze mi przyszłe wino z czerwonych porzeczek. (10l moszczu,6kg cukru,13l wody). Matka drożdżowa typu Burgund. #!$%@?łem się z odszypułkowaniem jakieś 10h i jestem dumny, że dałem radę. Wino jest aktualnie w fazie burzliwej fermentacji. Za jakieś 3 tygodnie będzie zdatne do spożycia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dla Was vikopovi cumple będzie buteleczka (1l) na testy. Losowanie za pomocą mirkorandom wiadomo. Zielonki, też wiadomo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Dla „hejkerów” plastikowej butli, jest to butla kupiona w browarze, robiony był w niej rabarbarowy blond ale. Jest przystosowana do styczności z żywnością ma atesty i takie tam.
Wysyłka kurierska na mój koszt. Powodzonka! (ʘ‿ʘ)
18+
Komentarz usunięty przez autora