Okazuje się, że #wino domowe nawet będąc półproduktem jest iście genialne, na chwałę enologii polskiej ( ͡°͜ʖ͡°) Na warsztat wiśnia i truskawka. Kolor i klarowność w rzeczywistości lepsza niż na zdjęciu, po prostu aparat ziemniak porównywalny z serwerami wykopu ( ͡°ʖ̯͡°) Łzy wskazują na wysoki poziom alkoholu, wyższy niż bym chciał, ale ze względu na moją absencję w domowym gniazdku, wymagany dla trwałości. Zapach za to wyborny, lepszego nie doświadczyłem w życiu, bez żadnej przesady. Kwasowość do lekkiej korekty wodorowęglanem, + trochę cukru do charakteru truskawki. Polecam ogólnie soki owocowe ze sklepów, wychodzi z nich bardzo solidne, i łatwe (co ważne dla początkujących) wino, ale z całych owoców, smak jest po prostu niebiański ( ͡°͜ʖ͡°), więc po pierwszych wprawkach, własne owoce to jest właśnie to (⌐͡■͜ʖ͡■)
A uczucie popijania własnego wina przy bardzo kiczowatym filmie z rodzaju quilty pleasure jest po prostu bezcenne, polecam, róbcie, rozwijajcie regionalne tradycje ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°)
@Za_jakie_grzechy: tomek bajer miał stronkę z przepisami, niestety szukam i nie widzę obecnie, możliwe że mu wygasła domena. Na jego przepisach zaczynałem, potem trochę konfigurowałem, kupażowałem. Ogólnie to ile ludzi tyle przepisów, kwestia zachowania minimum czystości, żeby się nic nie skwasiło :) Zawsze fermentowałem w miażdże, rok temu pierwszy raz spróbowałem fermentowania wyciśniętego już soku z winogron i wyszło bajeczne. Szkoda, że zrobiłem tylko 8 litrów. Tak na próbę w sumie
@HaloHet Dzięki, ale patrząc na to co mam to samo zdjęcie trochę nie zadowala ( ͡°͜ʖ͡°), to jest w sumie z prawie samego dołu balona, na samą degustację, trochę kolor przez mętność zaburzony, z samej góry, pod światło przypominał rubin (⌐͡■͜ʖ͡■)
@misiek432 Mnie też trochę ogranicza technologia, nie mam żadnej prasy by wycisnąć sok ( ͡°ʖ
@Wychwalany: Ciekawy pomysł. Nigdy bym nie pomyślał o winie z rabarbaru. @Za_jakie_grzechy: ogólnie szanuję za robienie swojego alko. Polecam wszystkim, żeby spróbowali bo swoje>insze
@gumis112211 jak dotąd moje najlepsze, przepięknie pachnie i smakuje rabarbarem. Niestety miałem tylko jedną butelkę a 20 litrów napowietrzylem przed rozlewem i aromat uciekł :((
@Za_jakie_grzechy: Ja polecam wino ryżowe według Skrzycha. Smakuje jak Martini tylko jest mocniejsze i półsłodkie. Robi się je 3-4 miesiące i od razu po zlaniu jest smaczne i klarowne.
@PawelW124 Ja akurat do ryżu podchodzę bardzo sceptycznie, bo wydaje mi się że jego dodatek jest po prostu bezsensowny, że taki sam wynik byśmy uzyskali gdyby tego ryżu w balonie nie było, ale może o czymś jeszcze nie wiem.
Przecież skrobii drożdże same żadną miarą nie przerobią. Będzie brakowało enzymów, które np przy piwie powstają podczas słodowania
@Za_jakie_grzechy: Ja nie wyciskałem na prasie. Jeśli chodzi o winogrono to tylko je zgniatasz tak, by popękała skórka i zalewasz delikatnie niewielką ilością wody z pektopolem. Zero chemii, to naturalny dodatek. Po 2-3 dniach masz duużo soku, odlewasz, możesz trochę jeszcze wydusić przez pieluchę taką szmacianą. Oczywiście nową ( ͡°͜ʖ͡°) Podobno na tych owocach po wyduszeniu jeszcze można ogarnąć bimber elegancki :D
@misiek432 Tak właściwie to 100% chemii ( ͡°͜ʖ͡°) Z racji wrodzonego skąpstwa nie lubię wszelkich strat, a mimo wszystko praska na pewno podnosi wydajność
Przy powyższym już mnie aż skręcało jak oddielałem owoce, a oprócz enzymów dodatkowo jeszcze wcześniej przemrażałem żeby zniszczyć ścianę komórkową( ͡°͜ʖ͡°) praska do listy zakupów, jak tylko będę miał środki xD
A uczucie popijania własnego wina przy bardzo kiczowatym filmie z rodzaju quilty pleasure jest po prostu bezcenne, polecam, róbcie, rozwijajcie regionalne tradycje ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Tak, ściana właściwie podpada pod #polskiedomy
#chwalesie #winodomowejroboty #winiarstwo #winodomowe #pijzwykopem
@Za_jakie_grzechy: spróbuj rabarbarowo-grejpfrutowe
@misiek432
Mnie też trochę ogranicza technologia, nie mam żadnej prasy by wycisnąć sok ( ͡° ʖ
@Browin czy klub winiarza to nie Wasi znajomi? Co się stało ze stroną?
@Wychwalany: Ciekawy pomysł. Nigdy bym nie pomyślał o winie z rabarbaru.
@Za_jakie_grzechy: ogólnie szanuję za robienie swojego alko. Polecam wszystkim, żeby spróbowali bo swoje>insze
Smakuje jak Martini tylko jest mocniejsze i półsłodkie.
Robi się je 3-4 miesiące i od razu po zlaniu jest smaczne i klarowne.
Przecież skrobii drożdże same żadną miarą nie przerobią. Będzie brakowało enzymów, które np przy piwie powstają podczas słodowania
Z racji wrodzonego skąpstwa nie lubię wszelkich strat, a mimo wszystko praska na pewno podnosi wydajność
Przy powyższym już mnie aż skręcało jak oddielałem owoce, a oprócz enzymów dodatkowo jeszcze wcześniej przemrażałem żeby zniszczyć ścianę komórkową( ͡° ͜ʖ ͡°) praska do listy zakupów, jak tylko będę miał środki xD