@next720: Najbardziej polecam brazylijskie szaszłyki z serduszek z ziemniakami i rozmarynem Coś pysznego.
- 1kg serduszek (na jakieś 10-15 szaszłyków) - sok wyciśnięty z 2 cytryn - 4 ząbki czosnku - 4-5 ziemniaków
Serduszka myjesz i trochę solisz. Czosnek siekasz, ścierasz lub miażdżysz, dodajesz do cytryny, zalewasz serduszka i czekasz co najmniej godzinę. Serduszka nabijasz na patyki.
Ziemniaki obierasz, kroisz na plasterki, wrzucasz do miseczki i posypujesz rozmarynem, dodajesz trochę oleju
@next720 kupujesz wątróbkę/serca/żołądki gotujesz, z wywaru robisz zupę Ugotowane podroby mielisz przez maszynkę, dodajesz przyprawy i smażona cebulkę, jajko(opcjonalnie) + podlewasz wodą co się w niej górowały do takiej konsystencji co dobrze rozrobiony cement Wkładasz w naczynie żaroodporne i pieczesz, na końcu masz dużo pasztetu ;)
@next720: Żołądki z kolei są idealne, by gotować na nich krupnik. Nie potrzeba już żadnego innego mięsa. Co do serc większych zwierzaków, najlepiej zrobić z nich gulasz.
Inne tanie dania: Kopytka: Ugotowane i zmielone(dobrze rozbite) ziemniaki układasz w misce, dzielisz na 4 części, jedną część wyrzucasz, i w miejsce po niej wsypujesz mąkę pszenna, dodajesz jajko(opcjonalnie), dodajesz wyrzucone ziemniaki i zagniatasz wszystko na ciasto, dodajesz mąki w miarę potrzeby jeszcze Ciasto jest dość delikatne, ale najważniejsze, żeby nie kleiło się za bardzo do rąk Formujemy kopytka i wrzucasz do osolonej wody, jak wypłyną czekasz 1 min ;)
@tracheotomia: Ponieważ gotuję dla jednej osoby (plus psa), zazwyczaj biorę ekonomicznie jakiś włoski ser w saszetkach np. taki. Wiem, że źle robię, ale nieczęsto gotuję w ogóle kuchnię włoską, moje ulubione smaki to Indie, więc przy carbonara po prostu nie brakuje mi prawdziwego parmezanu.
Jeśli mam pomysły na kolejne obiady do których mógłbym użyć dobrego sera, biorę parmezan, lub grana padano, bo wiem, że się nie zepsuje i szybko zużyję
#pytanie #gotujzwykopem #kuchnia
Coś pysznego.
- 1kg serduszek (na jakieś 10-15 szaszłyków)
- sok wyciśnięty z 2 cytryn
- 4 ząbki czosnku
- 4-5 ziemniaków
Serduszka myjesz i trochę solisz.
Czosnek siekasz, ścierasz lub miażdżysz, dodajesz do cytryny, zalewasz serduszka i czekasz co najmniej godzinę.
Serduszka nabijasz na patyki.
Ziemniaki obierasz, kroisz na plasterki, wrzucasz do miseczki i posypujesz rozmarynem, dodajesz trochę oleju
Ugotowane podroby mielisz przez maszynkę, dodajesz przyprawy i smażona cebulkę, jajko(opcjonalnie) + podlewasz wodą co się w niej górowały do takiej konsystencji co dobrze rozrobiony cement
Wkładasz w naczynie żaroodporne i pieczesz, na końcu masz dużo pasztetu ;)
Co do serc większych zwierzaków, najlepiej zrobić z nich gulasz.
Inne tanie dania:
Kopytka:
Ugotowane i zmielone(dobrze rozbite) ziemniaki układasz w misce, dzielisz na 4 części, jedną część wyrzucasz, i w miejsce po niej wsypujesz mąkę pszenna, dodajesz jajko(opcjonalnie), dodajesz wyrzucone ziemniaki i zagniatasz wszystko na ciasto, dodajesz mąki w miarę potrzeby jeszcze
Ciasto jest dość delikatne, ale najważniejsze, żeby nie kleiło się za bardzo do rąk
Formujemy kopytka i wrzucasz do osolonej wody, jak wypłyną czekasz 1 min ;)
Co do tanich produktów, niedroga jest golonka.
Spaghetti carbonara wychodzi niedrogo.
Ćwiartki z kurczaka są w praktycznie w cenie podrobów.
Medaliony z mortadeli, ośmiorniczki z parówek i spaghetti :)
No i oczywiście podpłomyki, na które wrzucasz co masz.
A! No i jeszcze pieczone ziemniaki przekrojone na pół i polane sosem z kukurydzy, jakiegoś jogurtu lub majonezu i czosnku.
Wiem, że źle robię, ale nieczęsto gotuję w ogóle kuchnię włoską, moje ulubione smaki to Indie, więc przy carbonara po prostu nie brakuje mi prawdziwego parmezanu.
Jeśli mam pomysły na kolejne obiady do których mógłbym użyć dobrego sera, biorę parmezan, lub grana padano, bo wiem, że się nie zepsuje i szybko zużyję