Wpis z mikrobloga

Richard i Maurice MacDonald przygotowują się do otwarcia swojego pierwszego "baru hamburgerowego" w Kalifornii w 1948 roku.

Przed otwarciem restauracji bracia uważnie przestudiowali księgi swojej starej restauracji i stwierdzili, że 80% obrotów dotyczyło sprzedaży hamburgerów. "Po co przygotowywać mięso na różne sposoby, kiedy ludzie kupują tylko hamburgery?" - zastanawiał się Dick. "Zamiast więc trzydziestu dań w menu, powinny pozostać tylko hamburgery i cheeseburgery"- zasugerował Mac. "I jeszcze ziemniaki" - podsumował Dick.

#historia #fotohistoria #biznes #ciekawostki
Chrystus - Richard i Maurice MacDonald przygotowują się do otwarcia swojego pierwszeg...

źródło: comment_N7IgRW8RTng2Rgkh4ltFVwMuFSBOWtP7.jpg

Pobierz
  • 6
@oggy1989: problem z McDonaldami był taki, że oni mocno bali się inwestycji, czego sam nie ukrywali (umowa z Krociem przewidywała pisemną akceptację każdego pomysłu przez założycieli). Kroc zdecydował się na przejęcie interesu gdy zrozumiał, że bracia nie chcą wskakiwać na poziom, który wychodził poza zwykłą sieć franczyzy.