Jakies porady dla poczatkujacego? Kupilem sobie na probe 100g jakiejs yerby, do tego ta rurke do picia (bombilla?) za 26 zlotych i teraz pytanie, jak to najlepiej zalewac i ile tego sypac?
W necie widzialem rozne opinie, a ze woda powinna miec 70-80°C, inni twierdza ze nawet 95°C.
Jak zalewam yerbe, to tylko do momentu az bedzie cala pod woda, czy wiecej?
I kolejne pytanie, gdzie kupie jakies naczynie do yerby, a najlepiej gdzie kupowac sama yerbe? Wolalbym stacjonarnie, w #warszawa a jesli nie to ewentualnie przez neta. I w ogole jakie to naczynie powinno byc?
I kolejna rzecz, susz yerby mozna zalewac nawet kilka razy. To co mam zrobic z mokrym suszem po wypiciu yerby? Po prostu zostawic w naczyniu i zalac jeszcze raz jak bede sie chcial napic?
Wiem ze pytania pewnie banalne ale licze na wskazowki bardziej doswiadczonych Mirkow ( ͡°͜ʖ͡°) #yerba #yerbamate #yerbamatewykopclub
@Viarus_ nie lej wrzątku, bo się przeparzy. Najlepiej zagotować wodę i poczekać z 5-10 min przed zalaniem. Z racji tego, że yerbę możesz zalewać wielokrotnie to warto mieć termos z ciepłą wodą, choć możesz po pierwszym parzeniu i zimną z kranu dolewać. Parzyć możesz w kubku, im dłużej yerbę pijesz tym mniej Ci się chce bawić w matera czy tykwy, także jak Ci wygodniej jest ( ͡°͜ʖ͡°
@Viarus_ i tak, jak wypijesz napar to zalewasz te same mokre fusy. W zależności ile nasypałeś, będziesz mógł zalewać więcej razy. Testuj, kombinuj i sprawdzaj jak Ci wygodnie i jak Ci smakuje :)
@Maciorabezwora: @Urtah: ok Panowie, dziekuje za rady. A mozecie mi jeszcze powiedziec, ile yerby i ile wody? I czy np. zrobic cos takiego, zalac woda tylko tyle aby susz byl zalany, a potem dolac?
@Viarus_: ja parzę w tym, 10-12 łyżeczek i zalewam wodą około 80 st. C, a też dopiero jakieś 2 tygodnie into yerba, wiedziałem, że na rytualne picie z tej doniczki nie będę miał czasu więc tak sobie radzę, a przy trzecim zalewaniu dodaję jeszcze łyżeczkę lub dwie świeżego suszu
@Viarus_ to kwestia rodzaju yerby i własnego smaku i przyzwyczajenia. Im więcej nasypiesz tym mocniejsza będzie i będzie dawać większego kopa. Pytanie tylko czy będziesz w stanie wypić napar z całego kubka pylastej yerby np ( ͡°͜ʖ͡°) Ja sobie zazwyczaj sypię sobie pół kubka i dla mnie to optymalna ilość. Trochę pobudzi, a smak i gorycz jest wyczuwalna. Wodę oczywiście do pełna. Ale właśnie... Są różne
@Viarus_: zacznij od mniejszych ilości yerby i na początek zalewaj chłodniejszą wodą (85 to max!); nie zniechęcaj się po pierwszych próbach, szukaj swoich smaków; na początek możesz pić i z kubka ale potem koniecznie zainwestuj w Palo Santo, bo to warto
@Viarus_: na początek 2 albo 3 łyżki stołowe suszu będą ok, co do wody odstaw wrzątek na około 10 minut i zalewaj, zostaw zalane na 5 minut i smacznego
W necie widzialem rozne opinie, a ze woda powinna miec 70-80°C, inni twierdza ze nawet 95°C.
Jak zalewam yerbe, to tylko do momentu az bedzie cala pod woda, czy wiecej?
I kolejne pytanie, gdzie kupie jakies naczynie do yerby, a najlepiej gdzie kupowac sama yerbe? Wolalbym stacjonarnie, w #warszawa a jesli nie to ewentualnie przez neta. I w ogole jakie to naczynie powinno byc?
I kolejna rzecz, susz yerby mozna zalewac nawet kilka razy. To co mam zrobic z mokrym suszem po wypiciu yerby? Po prostu zostawic w naczyniu i zalac jeszcze raz jak bede sie chcial napic?
Wiem ze pytania pewnie banalne ale licze na wskazowki bardziej doswiadczonych Mirkow ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#yerba #yerbamate #yerbamatewykopclub
@Viarus_: weź do buzi i sprawdź czy czujesz metaliczny posmak. Nie taki jak widelec tylko ewidentnie metal. Jeśli tak to do kosza.
@Urtah: ok Panowie, dziekuje za rady. A mozecie mi jeszcze powiedziec, ile yerby i ile wody? I czy np. zrobic cos takiego, zalac woda tylko tyle aby susz byl zalany, a potem dolac?