Wpis z mikrobloga

Składniki:

2 marchewki pokrojone w grubsze talarki
pietruszka pokrojona w grubsze talarki
por pokrojony w grubsze talarki
¼ selera, obranego i pokrojonego w grubszą kostkę
cebula ze skórką, przekrojona na pół
kilka liści laurowych
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
łyżeczka soli himalajskiej
ok. 2 litry wody
kilka skórek z twardych serów
gałązka lubczyku
Kluseczki parmezanowe:

4 łyżki startego parmezanu na tarce o drobnych oczkach
2 jajka
mąka typ. 650
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:

pęczek koperku, drobno posiekany
pęczek natki, drobno posiekany
4 pieczarki portobello
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bulionu. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, lubczyk i skórki z twardych serów. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 1,5 godziny.

Przygotuj kluseczki. Parmezan wymieszaj z jajkami, następnie dodaj gałkę muszkatołową oraz mąkę. Mąki dodaj tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj dokładnie masę, dopraw szczyptą sol

Pod koniec gotowania bulionu, ciasto/masę na kluseczki wylej na duży talerz. Następnie zsuwaj porcję kluseczek do gotującego się bulionu, za pomocą małej łyżeczki.

Portobello usmaż z dodatkiem oleju rzepakowego z obu stron, żeby były ładnie zarumienione

Bulion podawaj z kluseczkami, posiekanymi ziołami oraz portobello.
#adrianpolak
  • 1
  • Odpowiedz