Aktywne Wpisy
salanderek +505
Czy i co ile pierzecie szczotkę do kibla? Zamieszkałem jakiś czas temu z dziewczyną i była zdziwiona, jak do białych ubrań w pralce dorzuciłem szczotkę do kibla, bo u niej się nie prało, tylko kupowało nowe, u mnie w domu natomiast tak średnio co 2-3 miesiące - wyrzucanie i kupowanie nowych szczotek to wg mnie marnowanie pieniędzy, także ciekawy jestem jak jest u was
#kiciochpyta #mieszkanie
#kiciochpyta #mieszkanie
WielkiNos +305
Palacze to nie najbardziej uciśniona grupa tylko najbardziej roszczeniowa, która nie dba o nic poza możliwością realizacji swojego uzależnienia.
#palenie #polska #przepisy #bekazpodludzi #palaczetopodludzie
#palenie #polska #przepisy #bekazpodludzi #palaczetopodludzie
2 marchewki pokrojone w grubsze talarki
pietruszka pokrojona w grubsze talarki
por pokrojony w grubsze talarki
¼ selera, obranego i pokrojonego w grubszą kostkę
cebula ze skórką, przekrojona na pół
kilka liści laurowych
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
łyżeczka soli himalajskiej
ok. 2 litry wody
kilka skórek z twardych serów
gałązka lubczyku
Kluseczki parmezanowe:
4 łyżki startego parmezanu na tarce o drobnych oczkach
2 jajka
mąka typ. 650
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli himalajskiej
Dodatkowo:
pęczek koperku, drobno posiekany
pęczek natki, drobno posiekany
4 pieczarki portobello
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania bulionu. Warzywa zalej wodą, dodaj przyprawy, lubczyk i skórki z twardych serów. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 1,5 godziny.
Przygotuj kluseczki. Parmezan wymieszaj z jajkami, następnie dodaj gałkę muszkatołową oraz mąkę. Mąki dodaj tyle, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Wymieszaj dokładnie masę, dopraw szczyptą sol
Pod koniec gotowania bulionu, ciasto/masę na kluseczki wylej na duży talerz. Następnie zsuwaj porcję kluseczek do gotującego się bulionu, za pomocą małej łyżeczki.
Portobello usmaż z dodatkiem oleju rzepakowego z obu stron, żeby były ładnie zarumienione
Bulion podawaj z kluseczkami, posiekanymi ziołami oraz portobello.
#adrianpolak