@wrzechtworca: @DanteTooMayCry: A to nic nie wiem na ten temat. Co do tego roku to pisał tylko jakiś troll ale szybko został zdemaskowany. Gdyby umarł ktoś na odre to wszystkie media srałyby tym miesiącami do porzygania się.
@cclegane: fajnie się manipuluje jedną daną, nie podając innych do porównania. A sorry, podałeś jeszcze trzy inne dane, to już prawie statystyka. Ok, koniec ironii. Poniżej statystyka zachorowań na odrę przed 1975 rokiem, czyli przed wprowadzeniem obowiązkowych szczepień...
@cclegane: ...i po 1975, czyli po wprowadzeniu obowiązkowych szczepień. Może teraz zobaczysz jak skuteczne są szczepienia. I widzę, że po drodze było kilka epidemii, ale dlaczego wystąpiły to nie wiem, nie jestem epidemiologiem, zapytaj jakiegoś eksperta. Widzę tylko, że zdarzają się lata, w których jest więcej zachorowań, ale ogólna średnia spada bardzo drastycznie.
@Kaczorra: To przeanalizuj dane jeszcze raz. Ten spadek zaczął się po maksimum w 69. To raz.
Dwa to to, że były szczepione tylko pojedyńcze roczniki, a to i tak przez długo czas niepełne.
Trzy - te epidemie to wyniki pogorszenia gospodarczego. Koniec 81 to stan wojenny i zaczęły pojawiać się kartki (wcześniej tylko cukier był na kartki). 89 zmiana ustrojowa.
Dopiero w 1978 r. zaszczepiono zgodnie z kalendarzem 50%
@cclegane: Nie wiem jak tam z oporem rodziców, jak dziecko nie chodziło do żłobka ani przedszkola, a był wyż demograficzny i nie było szans na miejsce w przedszkolu do roku 1985, to nie szczepili. Ja na pewno nie byłam szczepiona na odrę, za to załapałam się na czarną ospę. :)
@cclegane: Przecież ty pokazujesz skuteczność szczepień. Samozaoranie lvl 100 xd. A was proepidemików wcale nie ma tak dużo. Jesteście poprostu głośni.
XD a później znowu zaczęli
XD
Ok, koniec ironii. Poniżej statystyka zachorowań na odrę przed 1975 rokiem, czyli przed wprowadzeniem obowiązkowych szczepień...
źródło: comment_6XlWTZ0GXzEuYhiM6eYUkYrg727Tyl3G.jpg
Pobierzźródło: comment_w3M7QOZlAl2B5UGsvxjaUjHVb4PpjcPF.jpg
PobierzDwa to to, że były szczepione tylko pojedyńcze roczniki, a to i tak przez długo czas niepełne.
Trzy - te epidemie to wyniki pogorszenia gospodarczego. Koniec 81 to stan wojenny i zaczęły pojawiać się kartki (wcześniej tylko cukier był na kartki). 89 zmiana ustrojowa.
@cclegane: Nie wiem jak tam z oporem rodziców, jak dziecko nie chodziło do żłobka ani przedszkola, a był wyż demograficzny i nie było szans na miejsce w przedszkolu do roku 1985, to nie szczepili. Ja na pewno nie byłam szczepiona na odrę, za to załapałam się na czarną ospę. :)