Wpis z mikrobloga

Jakie mleko polecacie na początek zabawy z serowarstwem? Na większości nie jest napisane w jakiej temperaturze pasteryzowane, jedynie czy UHT. Słyszałem, że w biedronce jest ok.

Czy każda śmietana 12-18% nada się do zsiadłego mleka, czy niektóre marki nie mają kultur bakterii?

#serowarstwo
  • 10
  • Odpowiedz
@Mr_NiceGuy Ja ostatnio korzystałem z mleka z biedronki. Jest na nim napisane w jakiej temp pasteryzuja (z tego co pamiętam były to 74C). W moich wczesniejszych wpisach znajdziesz zdjęcie goudy, która zrobiłem z tego mleka. Z 6l wyszlo ok 740g (w drugim podejściu, pierwszy był mniejszy, ale to z mojej winy)
  • Odpowiedz
@Mr_NiceGuy: @zakoo: ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Na twaróg nada się każde pasteryzowane w niskiej temperaturze. Zamiast śmietany kup podstawowe bakterie za 20zł, które wystarczą też do dalszych eksperymentów. No chyba, że znajdziesz prawdziwą kwaśną śmietanę bez dodatku mleka w proszku i zagęszczaczy.
  • Odpowiedz