Wpis z mikrobloga

@salamander-kwarcowy: nie, jeżeli jest dobrze przyrządzona. Ideałem od strony żywieniowej, a dla mnie i smakowym. Jest całkowicie ścięte białko, jest w ten sposób lepiej przyswajalne, i płynne żółtko. Można albo je oddzielić i najpierw usmażyć bialko, później dodać żółtka. Albo rozbić na patelnie jajka i na tyle delikatnie mieszać białko żeby nie przebić żółtka dopóki białko się nie zetnie. Na koniec jeszcze kawałek zimnego masła, żeby zatrzymać proces gotowania. Idealnie kremowa,
@Mirkosoft: albo po prostu zaakceptować fakt, ze nie każdy lubi nieściete żółtko!


@salamander-kwarcowy: a jedz Sobie jakie Ci się podoba. Ja po prostu napisałem że płynne żółtko jest zdrowsze. I jak można zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem, która nie jest glutem.

@Mirkosoft: czyli surowe jajo sie gorzej przyswaja? Bo sie tak wlasnie ostatnio zastanawialem


@mlotan: tak, w białku znajduje się awidyna która wiąże niektóre pożądane związki, utrudniając ich