Wpis z mikrobloga

Mam problem z ustawieniem semaforów - próbuję przeróżnych ustawień ale logika działania semaforów nie jest dla mnie do końca jasna. Na tej trasie kursują dwa pociągi, jeden ma ustawiony kurs między stacją A do B, drugi C do D. W miejscach od 1 do 6 próbuję ustawić semafory tak by oczywiście nie dopuszczały pociągów razem na ten wspólny odcinek torów lecz nawet jak uda mi się to ustawić na logikę dobrze, to pociągi zwracają "brak ścieżki" (bez semaforów śmigają między zadanymi stacjami z tym że się zderzają na wspólnym odcinku).

1. Czy ma znaczenie po której stronie torów ustawię semafor czy sugerować się jedynie żółtymi strzałkami w trakcie ustawiania go sugerującego kierunek pociągu?
2. Czy da się to ogarnąć samymi semaforami zwykłymi czy potrzebne będą poprzedzające (dla tego wspólnego odcinka)?
3. Jak najprościej i najrozsądniej je rozstawić? Może robię błąd próbując dodać semafory tylko w wybranych miejscach? Nawet gdy ustawię je niby dobrze i wszystko świeci na zielono to jest "brak ścieżki". Czy one mają jakiś zasięg i całą trasę muszę nimi obstawić co zadany odcinek?

#factorio
astra2k - Mam problem z ustawieniem semaforów - próbuję przeróżnych ustawień ale logi...

źródło: comment_5rDC9whNkwy43mXiCyEjfrzgAPyNUvUU.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DanteTooMayCry wielkie dzięki! W jednym z komentarzy jakie podlinkowałeś był przepis na po prostu semator zwykły przy wlocie i drugi na wylocie z pętli - dałem tak na każdej z czterech i zaczęło to trybić jak należy :) Ale przestudiuję też to konkretniejsze rozwiązanie bo wygląda dobrze!
  • Odpowiedz
@astra2k: Tak, tylko gdybyś dorzucił po chociaż jednym pociągu miedzy stacjami to już to nie wystarczy i są potrzebne wtedy te semafory w żółtych obramowaniach. A nawet więcej, bo wtedy jeszcze potrójne by się przydały w samych pętlach, aby mogły wjechać dwa pociągu to niej.
  • Odpowiedz