Wpis z mikrobloga

@grzanewinozrumem:
Składniki:
Przeciśnięty czosnek + gęsta śmietana 12% + majonez + sól + biały pieprz + cukier.

proporcje:
2 ząbki / 200 g / 5-6 łyżek / szczypta / w zależności od upodobań / płaska łyżeczka.

Majonez Kielecki, jeśli nie przepadasz za nim (bardziej oleisto-octowy od innych), to Białuty.
Sos będzie bardziej czosnkowy ja trochę postoi.
@grzanewinozrumem: koszerna jest dużo mniej słona ponieważ ma inny kształt i na tą samą objętość przypada mniej sodu. Dzięki temu jest smaczniejsza na surowo oraz trudniej taką solą przesolić potrawę. Po za tym nie zawiera dodatków np przeciw zbrylających, oraz nie jest poddana dużej obróbce i oprócz sodu powinna zawierać inne cenne minerały - tak jak sól himalajska. Ale w kwestii smaku możesz użyć dowolnej soli w tym przepisie, tylko dopraw