Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 14
CHLEB CODZIENNY (NA ZAKWASIE)

Zawsze będę zachęcać każdego, aby chociaż raz w życiu upiekł swój własny chleb ;) Satysfakcja gdy nam się uda jest niesamowita, a świadomość, że jemy i podajemy naszym bliskim zdrowe pieczywo cieszy jeszcze bardziej! :) Dzisiaj proponuję pyszny chleb na pszennym zakwasie. Wystarczy wyrobić ciasto robotem (ok. 7 minut), aby uaktywnić gluten, dzięki czemu chlebek pięknie wyrośnie, bo bez wyrabiania będzie gniot ;) Potem już tylko czekamy 3h aż wyrośnie w foremce, pieczemy i mamy wspaniałe domowe pieczywo! :) Zatem zapraszam! :D

SKŁADNIKI:

- 450 g mąki (u mnie 300 g mąki pszennej chlebowej, 100 g mąki pszennej razowej i 50 g płaskurki), może też być część mąki orkiszowej lub niewielki dodatek mąki żytniej,
- 150 g zakwasu pszennego (do słoika wsypuję 50 g mąki i wody mniej więcej tyle samo, aby powstała konsystencja gęstej śmietany, mieszam, a słoik przykrywam gazą. I tak co 8 godzin, przed każdym dokarmianiem wyrzucam część, aby zakwas zmieścił się w słoiku (ale to dopiero, gdy zacznie "rosnąć" :P Wyrzucam wtedy przede wszystkim po to, aby się wzmocnił, bakterie lepiej pracują na mniejszej ilości zakwasu.) Po około tygodniu można już piec chlebek, gdy zakwas w kilka godzin po karmieniu podwaja lub nawet potraja swoją objętość ;),
- 300 ml wody,
- 14 g soli,
- 10 g słodu jęczmiennego karmelowego (opcjonalnie),
- ulubione ziarenka (u mnie len, chia i konopoia siewna)

WYKONANIE:

Wszystkie suche składniki (razem z ziarenkami) umieszczamy w dużej misce, mieszamy. Odmierzamy wodę i zakwas, mieszamy wodę z zakwasem. Wlewamy całość do mąki i wyrabiamy robotem z hakiem lub świderkami do ciasta drożdżowego przez ok. 7 - 8 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki i wyrównujemy powierzchnię wilgotną dłonią lub silikonową szpatułką. Keksówkę wkładamy do foliowej reklamówki i związujemy, aby chlebek nie obsychał. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 3 h. Ciasto musi wyrosnąć nieco ponad brzeg foremki. Teraz wkładamy chlebek do zamrażarki na 30 minut. Taki szok termiczny pozytywnie wpłynie na strukturę i smak chleba ;) Po wyjęciu z zamrażarki nacinamy chlebek, lub zraszamy wodą i posypujemy ziarenkami (mak, słonecznik, len, etc.) i pieczemy w nagrzanym do 210 stopni piekarniku przez 45 minut. Po 20 minutach zraszamy atomizerem wnętrze piekarnika, dla lekkiego połysku skórki (można to zrobić dwa lub nawet trzy razy). Po wyjęciu z piekarnika przekładamy chleb z blaszki na kratkę i studzimy, przykrywając go czystą ściereczką. Smacznego! :)

#bojowkapiekarska #chleb #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Keep_Calm - CHLEB CODZIENNY (NA ZAKWASIE)

Zawsze będę zachęcać każdego, aby chociaż ...

źródło: comment_QNCCnFMiO8zPiPZq2bTLE5nvVZEdMCEu.jpg

Pobierz
  • 8