Wpis z mikrobloga

Częstujcie się ()


Przepis:
- szklankę kefiru w temperaturze pokojowej wlałam do miski,
- do kefiru wbiłam średnie jajko (można pominąć i dać więcej kefiru),
-dodałam płaska łyżeczkę sody, prawie cała łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru i wszystko wymieszałam,
- stopniowo dodawałam przesianej maki (ok. 0,5 kg),
- odstawiłam żeby lekko wyrosło (ok. 15-20 minut),
- później ciasto rozwałkowałam i wykrywalna kółka szklanka,
- piekę na patelni ( choć najlepiej smakują te zrobione na blasze!!! <3)

SMACZNEGO :)

#gotujzwykopem #dziendobry #mirkoprzepisypl
I oczywiście #podkarpacie bo to regionalny przysmak
Pobierz
źródło: comment_vyH2BkDpvO1xhCyPDDj2iwv7h3NaaUgZ.jpg
  • 48
@izamek: Nie oczekuj wyrośnięcia jak w drożdżowym xd to bardziej odpoczynek i czas na przygotowanie reszty rzeczy (patelnia itd), zamiast wałka użyj butelki szklanej, napewno jakaś masz, ja tez nie mam stolnicy xd robię to na blacie posypanym mąka