Wpis z mikrobloga

Dzieeeń dobry Mirko!
Dzisiaj trochę o konfitowaniu czyli powolnym gotowaniu w tłuszczu-to jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowanie kaczych udek.
Wystarczy je doprawić solą i pieprzem dzień wcześniej. Następnie rozgrzać tyle smalcu (najlepiej kaczego lub gęsiego), aby udka były przykryte. Dodać tymianku albo rozmarynu i duuuużo czosnku w łupinach.
Całość niech pyrka powoli, jak rosół, na małym ogniu.
Po 3 godzinach będą cudownie miękkie.
Dla uzyskania chrupiącej, złotej skórki można podnieść tempetarutę smalcu, wrzucić je do rozgrzanego do 200°C piekarnika na 10-15 minut albo odsmażyć na patelni.
Warto konfitować na raz większą ilość - świetnie się przechowują.
A po wszystkim macie dużą ilość bardzo aromatycznego czosnkowo-ziołowego smalcu. Pycha!

Zapraszam również na instagrama ziemniakizostaw
I bloga ziemniakizostaw
Miłego dnia ()

#keto #gotujzwykopem #ziemniakizostaw
c.....i - Dzieeeń dobry Mirko! 
Dzisiaj trochę o konfitowaniu czyli powolnym gotowani...

źródło: comment_XmCV8kyDkKHxIVTC4U2WIJjEqeTDsYh5.jpg

Pobierz
  • 29