500 g maki; 300 g zimnej wody; 12 g soli; 1/4 paczki suchych drożdży; Łyżka miodu.
Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 2-3 h do wyrośnięcia, dzielimy na 10 porcji po około 800 g każda. Robimy kulki, które obtaczamy w mące i zostawiamy przykryte folia spożywczą na noc.
Rano porcje ciasta formujemy w wałki i robimy z nich bajgle łącząc końce, tak żeby powstał kształt obwarzanka. Piekarnik włączamy na 200°C, góra dół. W głębokiej patelni gotujemy 600 ml wody z dwiema łyżkami sody oczyszczonej, dwiema łyżkami miodu i dwiema łyżeczkami soli. Każdy bajgiel obwarzamy w wywarze i obtaczamy w maku z sezamem. Odkładamy na kratkę żeby lekko odciekły.
Pieczemy w 200°C przez około 20 minut. Studzimy i można jeść.
#bojowkapiekarska #pieczzwykopem #gotujzwykopem #chleb #bajgle #szalom #pieczywoboners
Jakby ktoś chciał przepis to poniżej:
500 g maki;
300 g zimnej wody;
12 g soli;
1/4 paczki suchych drożdży;
Łyżka miodu.
Wyrabiamy ciasto, odstawiamy na 2-3 h do wyrośnięcia, dzielimy na 10 porcji po około 800 g każda. Robimy kulki, które obtaczamy w mące i zostawiamy przykryte folia spożywczą na noc.
Rano porcje ciasta formujemy w wałki i robimy z nich bajgle łącząc końce, tak żeby powstał kształt obwarzanka.
Piekarnik włączamy na 200°C, góra dół.
W głębokiej patelni gotujemy 600 ml wody z dwiema łyżkami sody oczyszczonej, dwiema łyżkami miodu i dwiema łyżeczkami soli. Każdy bajgiel obwarzamy w wywarze i obtaczamy w maku z sezamem. Odkładamy na kratkę żeby lekko odciekły.
Pieczemy w 200°C przez około 20 minut. Studzimy i można jeść.