Wpis z mikrobloga

jak określić ilość zakwasu potrzebnego do jednego Bochenka chleba?


@klimatyzator: Zależy od przepisu. Pszenne zwykle potrzebują mniej, żytnie więcej. Nie pamiętam już jaka jest taka standardowa ilość zakwaszonej mąki (podkreślam - zakwaszonej mąki, nie całej masy zakwasu), chyba 15% dla pszenniaka (nie mam książki przy sobie).

Mogę go karmić maka pszenną?


Osobiście dokarmiam 20 g pszennej 2000 i 30 g jakiejś lżejszej pszennej np. 500 + 50 g wody. Pszenny zakwas
  • Odpowiedz
@Khaine dokładnie tak, jest to bardzo upierdliwe. Gdzies czytałem wpis jakiegoś mireczka że on swój zakwas trzyma w lodowce nawet przez 2 miesiące bez dokarmiania i po tym czasie po 2 karmieniach zakwas jest wciąż aktywny. Jeśli planuje upiec chleb w sobotę rano, to jeśli wyciągnę zakwas dzisiaj i go dokarmie, jutro po południu zakręce chleb ze składnikami, na noc do lodówki i w sobotę pieczenie to powinno być ok?
  • Odpowiedz