Wpis z mikrobloga

@Awful_Deal: Nie, z mąki. Nie wiem czy jest na rynku piwo które nie jest pasteryzowane, filtrowane czy w jakikolwiek inny sposób pozbawione drobnoustrojów. A nawet jeśli to nie chces drożdży piwowarskich do pieczenia. Nie do końca rozumiem po co tam jest piwo ale może po to żeby alkohol zablokował rozwój bakterii k.mlekowego z mąki i powstanie zakwasu, a pozwolił w ten sposób na rozwiniecie się dzikich drożdży z mąki. Ale wciąż
@Mirkosoft: Pierwsze z brzegu Smooth IPA Vanilla z AleBrowaru (pite ostatnio, niestety nie mam etykiety). Niepasteryzowanie, niefiltrowane, ba! Przegazowane z niedofermentowania, więc coś tam żyło sobie. ( ͡ ͜ʖ ͡) W dodatku jak najbardziej można piec chleb na drożdżach piwowarskich (z gęstwy po fermentacji), jedynie kwestia tego, że w takich domowych piwach chmieliny mogą dawać nieprzyjemną goryczkę w chlebie, z mało chmielonych piw wychodziły git chlebki.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Zefir_Zdobywca: ten sam gatunek ale inne szczepy. Co nie przeszkadza robić fermentacji na drożdżach piekarniczych ( słynne 1410 za komuny) albo chleba na piwowarskich. A w piwie żywych drożdży raczej nie ma ale są w powietrzu. Takie coś jak na tym przepisie zadziała spokojnie.
I filmik kumpla który piecze chleb na piwowarskich drożdżach właśnie:
https://youtu.be/kLsPynsatd8