Wpis z mikrobloga

@Perkotka: Nie wiem jak z resztą, ale dla jaj jest to informacja nieprawdziwa, bo:
Jedno jajko "L" waży 65g, na 1kg jajek trzeba 15 sztuk.
Jedna kura w ciągu 52 tyg znosi 320 jaj
364 dni = 320 jaj, co daje 0,87 jaja dziennie, zatem potrzeba 13 dni aby kura zniosła 15 sztuk jaj = 1 kg
Co za tym idzie jedna kura, aby wyprodukować 15 jaj w 13 dni
  • Odpowiedz
@Perkotka: Grafika grafiką ciekawa, ale wiesz że to nie jest tak że ta woda która została "użyta do produkcji wołowiny" przepadła gdzieś w nicość. Wody na ziemi(a przynajmniej pierwiastków które ją tworzą) zawsze będzie tyle samo bo ziemia to zamknięty obieg. A poza tym nikt się nie naje pomidorem, ale taką krówką to już co innego.


@Belobog: Teraz pytam zupełnie poważnie. Co się dzieje z tą wodą w trakcie kiedy
  • Odpowiedz
@Perkotka: Czyli twierdzisz, że by wyhodować na podwórku 3 kury (załóżmy, że to kilogram mięsa) potrzebujesz ją napoić 4 tonami wody? Ktoś kto spędził tydzień na gospodarstwie nigdy by nie wypisywał takich farmazonów.

To bzdura taka sama jak ta ze schematem ukazującym, że w litrze Coli są 3 szklanki cukru.
  • Odpowiedz
@Perkotka: kilogram kurczaka 4325 litrów? Kogoś ostro #!$%@?ło z tą propagandą, jestem chłopaczkiem który widział jak dziadkowie hodowali brojlery (mięsna odmiana kur) i z 4,5 kubika to bliżej 200 kilogramów i to wliczając wodę do mycia podczas obróbki mięsa.
  • Odpowiedz
@Perkotka: Ok. Ale dla pełnego obrazu należy porównywać nie na kilogram (bo to jest bezwartościowe porównanie), ale na kaloryczność, abo zawartość białka:
kg pomidora to tylko 180 kcal
kg jaj to 1550 kcal
W przeliczeniu na wodę teraz:
pomidor: 1,2 l/kcal
jaja: 2,5 l/kcal
Już nie różnica dwudziestokrotna
A teraz na białko (już pomijam, że to z jajka jest dużo bardziej wartościowe dla człowieka i może być dużo lepiej i efektywniej
  • Odpowiedz
@Perkotka: kilogram kurczaka 4325 litrów? Kogoś ostro #!$%@?ło z tą propagandą, jestem chłopaczkiem który widział jak dziadkowie hodowali brojlery (mięsna odmiana kur) i z 4,5 kubika to bliżej 200 kilogramów i to wliczając wodę do mycia podczas obróbki mięsa.


@SHOGOKI: A w to nie jest wliczana również woda, która jest potrzebna np. na produkcję paszy dla zwierząt?
  • Odpowiedz
  • 0
@jarema87
zakazać jedzenie mięsa i problem z wodą sam sie rozwiąże

zakazać jedzenia i picia w ogóle, a wszystkie problemy się rozwiążą xD po co stosować jakieś półśrodki
  • Odpowiedz
@Perkotka: @Perkotka: @Croudflup: wnioski warto wyciągnąć samemu? Ale dlaczego brakuje w tym zestawieniu pożywienia owadziego? Rozumiem że większość się brzydzi i ma jakieś opory jak dziecko przed jedzeniem smalczyku czy boczusia xd ale prawda jest taka że to bardzo dobre źródło pożywienia i już powstają bioreaktory do produkcji larw i tak dalej warto poszukać a nie tkwić w jakiś glupich kłótniach wege nie wege. Świat idzie do przodu a
  • Odpowiedz
@Perkotka: ale to jest FAKE NEWS!
Jajko prawie 4 000 litrów.
JAK?!
Kura na jajka żyje około roku i przez ten czas znosi ok 400 jajek. 400 x 4 000 l = 1 600 000 litrów!
Na co tyle schodzi wody? Kury piją naprawdę niewiele, jajek w UE się nie myje, pakowane są w papierowe wytłoczki, więc?
Poza tym jeśli kura przez rok znosi ok 400 jajek to można przyjąć, że
  • Odpowiedz
@Perkotka: Warto by było przeliczyć to na kalorie, gdyż kg wołowiny wyżywi więcej ludzi niż kg pomidorów. Oczywiście wołowina wciąż byłaby na szczycie, ale nie wyglądałoby to tak drastycznie. Pozdrawiam
  • Odpowiedz
@Perkotka: Te dane są totalnie z dupy, 1kg jajek to ok. 15 jaj, mam 10 kur, które znoszą tyle jaj w ok. 2 dni. Wyobrażacie sonbie, żeby 10 kur wypiło 4 tys. litrów wody w ciągu 2 dni? 10 kur wypije w 2 dni max 10 litrów i to jeszcze w gorący dzień.
  • Odpowiedz