Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@sorasill: Przepis to jedno, masz gdzieś dobry poradnik jak uformować ciasto i jak to dobrze upiec w domowym piekarniku? Mam kamień, możliwości piekarnika nawet 300C, niby robiłem wszystko jak na filmiku na yt, proporcje z kalkulatora miłośników pizzy, a nie chce tak ładnie wyglądać ani się przypiec ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Tondi_88: @zagu:

KALKULATOR PIZZY:
Ilość porcji ciasta: 3
Waga porcji ciasta (gramy): 240

Ilość potrzebnych składników:
MĄKA: 440 g
WODA: 260 g
SÓL: 10 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 1 g
TŁUSZCZ (Oliwa/Olej): 10 g

Blok w temp. otoczenia 4h, blok w lodówce 16h, podział na równe kulki, kulkowanie, temp. otoczenia 4h.
W każdym z tych etapów ciasto należy przechowywać na wieczku szczelnie zamkniętego pojemnika w celu łatwego wyjęcia i braku wysuszenia
  • Odpowiedz
@zagu: Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj kulki. Zimne ciasto będzie mniej „lejące” i mniej lepkie, co pozwoli na wygodne uformowanie kulek. Zważ blok. Podziel blok na 3 równe części (użyj wagi, każda kulka powinna ważyć 1/3 wagi bloku). Uformuj kulki zgodnie z wideo. https://www.youtube.com/watch?v=7X6JeNEpeW8
Nadawanie struktury kulkom to ważny etap i warto się do niego przyłożyć.

TU MASZ PROTIP > Rozciąganie ciasta na misce :)
https://www.youtube.com/watch?v=EEmOyHGW0Pg&t=120s
  • Odpowiedz
@sorasill: po co zawsze jest tyle soli w tych ciastach do neapolitanskiej? To przez to ze daja zmielone pomidory bez przypraw jako sos i biala mozarelle? Za pierwszym razem dalem z 10g soli na 400g maki i mnie az suszylo bo zrobilem dobrze doprawiony sos XD Teraz daje z 4.5g na 400g i jest cacy
  • Odpowiedz
ja na 2,5 szklanki mąki dawałem 20g drożdży


nie, cienka była


@LM2137: To chyba wyrastala 30minut XD Bo inaczej buła amerykanska wychodzi

A bledu tam nie ma. Sam dalem 0.5g drozdzy z wagi dilerskiej na kilo maki i efekt neapolitanakiej jak u OP
  • Odpowiedz