Aktywne Wpisy
Po robocie na siłkę, a po siłce wracam do domu i będziemy oglądać Władcę Pierścieni z moją szarą myszką.
#przegryw
#przegryw
Nuiean +12
bilans poznanych facetów na #tinder, którzy naprawdę początkowo mi się spodobali:
1. chłop alkoholik, #!$%@?ł się na pierwszym spotkaniu
2. chłop ze schizofrenią której nie leczy i uważa że psychiatrzy chcą mu zaszkodzić
3. chłop, który sam stwierdził u siebie rozdwojenie jaźni i jej nie leczy, wierzy w duchy, tarota i wpływ na ludzi przez układ gwiazd
no jezu
1. chłop alkoholik, #!$%@?ł się na pierwszym spotkaniu
2. chłop ze schizofrenią której nie leczy i uważa że psychiatrzy chcą mu zaszkodzić
3. chłop, który sam stwierdził u siebie rozdwojenie jaźni i jej nie leczy, wierzy w duchy, tarota i wpływ na ludzi przez układ gwiazd
no jezu
-500g piersi z kurczaka
-20 ml oleju
- 300g cebuli
- 15g soli 5g pieprzu 5g oregano itd itp
A przepisy kobiet?
- jedna pierś z kurczaka
- trochę oleju do podsmażenia piersi
- 3 średnie cebulę
- przyprawy do smaku
XD
#logikarozowychpaskow #gotujzwykopem
Robi różnicę czy smażysz wołowinę 10 minut czy 30 minut...
Nawet robiąc głupie ciastka wyjdą ci zakalce jeśli dodasz za dużo mąki, wody, masła czy jajek. To samo jest z każdym daniem. I kuźwa nie chodzi o gramaturę, a o proporcje. Każdy dureń o tym wie. Tak samo o składniki. Jak chcesz
@Madlajn: najgorzej, u mnie nawet w obrębie w domu szklanki są różnej wielkości
Prosty przepis na wiejskie śniadanie( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Jak najkrócej lubie
@drzuo: jakoś nie widziałem żeby Gordon Ramsey albo Jamie Oliver używał wagi w swojej kuchni ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@KanalKulinarny: XDDDDDDDDDDDDDDDD
Jak gotuje się jakieś dania to wystarczą generalne proporcje, a większość robi się do smaku. Ja w kuchni niewiele rzeczy bym tak dokładnie mierzył, co najwyżej temperaturę mięsa w środku by sprawdzić czy jest bezpieczne. A jak na łyżeczkę przy przyprawach dobierze się trochę więcej lub trochę mniej? Spoko, dzięki temu danie zawsze jest trochę inne, zawsze trochę
Faceci:
- piec w piekarniku w 220st przez 15min (z termoobiegiem 13min),
Kobity:
- rozgrzać do 200st i piec aż się zarumieni
@KanalKulinarny: to kwestia podejścia. Faceci częściej doskonalą przepisy. Baba robi na oko. Facet odmirza dokładnie, zapisuje jak
Komentarz usunięty przez autora
To nieprawda. (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Mężczyźni muszą mieć to tak wyliczone, bo wiedzą, że każdy gram przyprawy więcej jest w stanie zepsuć smak potrawy. Kobiety nie są aż tak wyczulone na tym punkcie, nawet tego nie czują bo mają gorzej wykształcone kubki smakowe.
Potem takie babcie robią te potrawy na oko przez ileś lat im się aż zapomni jak robiły na początku. Raz wyjdzie
Ja rozumiem, ze takie teksty też mają sens i kuchnia to nie apteka, ale początkujący chce wiedzieć dokładnie...
Czyli ile?
Kupiłam dracenę w ogrodniczym i pytam babki, jak to podlewać. To powiedziała "szklankę wody co dwa tygodnie". Da się? Da.
No nie widzę nic złego w drugim opisie. Za to w pierwszym ani słowa o obróbce, może jakiś biedak by tego kurczaka moczył w oleju z cebulą i potem zjadł bez smażenia ;)
Wiesz, że to, że mięso będzie w środku ciepłe to wcale nie oznacza, że jest dobre? Przecież tym sposobem możesz kompletnie spieprzyć danie. Tak samo jeśli włożysz na patelnie lub piekarnika zanim się nagrzeje xD
Tutaj akurat wziąłem pierwsze z brzegu, ale są dużo lepsze przypadki z tego kanału.
Wtedy dla mnie nie jest najważniejsze czy będzie pyszne, odpowiednio dla mnie pikantne ale zetknięcie się z oryginalnym smakiem jaki nieść ma dana potrawa.
Jest wiele takich potraw ktore zaczynałem robić od podstawy czyli oryginalnego przepisu co do grama. W jednych nic bym nie zmieniał, w innych
Też są danie, które jak robię, to nawet bez posmakowania wiem jak wyjdzie i
@outkay: Ostatnio na tagu #przedwojennapolska wstawiłem przepisy z tego okresu i rozkminiałem niektóre miary, ale przepisy są bardzo przystępnie napisane.