Wpis z mikrobloga

@OCIEBATON: a jak masz 476 g kurczaka to przeliczasz że jednak potrzeba 14,2 g soli? Czy dokrajasz z kolejnej brakujące 24 g?

Rozumiem odmierzanie składników w cukiernictwie, przy solankach, mieszankach przypraw czy większej skali. Ale zwykłe codzienne gotowanie tego nie wymaga i jest tylko zbędną stratą czasu. Zwłaszcza że składniki składnikom nie równe. Taka babcia która robi najlepsze pączki na świecie nawet nie wie ile dokładnie w gramach czego daje, wie
@OCIEBATON: mam wrecz cudowne odczucia. Mi wystarczy powiedziec defacto "zrob jakas zupe z chorizo i slodkim ziemniakem" a juz sam dobiore proporcje i pozostale skladniki i ugotuje. Moj rozowy za to potrzebuje szczegolowy przepis bo inaczej "ale nie wiem ile oleju do przysmazenia cebulki dac, nie wyjdzie mi przepis albo zrobie nie tak jak trzeba"