Wpis z mikrobloga

Czy ktokolwiek orientuje się może jaka ilość żywych kultur bakterii znajduje się w "naturalnych probiotykach", czyli pożywieniu takim jak: jogurty, kiszone ogórki, kiszona kapusta, sok z kiszonego buraka itp?

W dość mocno reklamowanym i drogim probiotyku z apteki, czyli Vivomixx mamy w jednej saszetce ok 400 miliardów takich bakterii (8 różnych szczepów)

W internecie pełno jest informacji, jak to naturalne kiszonki są super, ale NIGDZIE nie znalazłem jak dotąd informacji ile takich bakterii znajduje się w tych produktach.

KTOŚ COŚ? temat myślę bardzo ciekawy.

#probiotyki #probiotyk #zdrowie #medycyna #leczenie #jelita #suplementy #zdroweodzywianie
  • 7
@Chicane: pamiętaj, że produkt jest produktowi nierówny
Gdzieś na jakimś wykladzie/zajęciach słyszałam, że obecnie jogurty, które są w sklepach mają tak naprawdę niewiele probiotyków w sobie. Ale czy to było jakieś potwierdzone info, to nie wiem. Fajnie by było, gdyby ktoś zrobił taką analizę konkretnych produktów ze sklepu. Bo napisanie, że kefir ma X bakterii niewiele daje, kiedy w sklepach jest 10 różnych kefirów.