Wpis z mikrobloga

Historia kulinariów w sztuce cz. 2
Dzisiaj trudno nam wyobrazić sobie kuchnie bez owoców takich jak papryka czy dynia. Jednak dla postaci na poniższym obrazie Diego Velazqueza (1618 r.) produkty te były w Europie dostępne nieco ponad 100 lat (zostały one rozpropagowane na początku XVI wieku po odkryciu drogi morskiej do Ameryki przez Kolumba).
Tytuł tej pracy "Vieja friendo huevos" - stara kobieta smaży jajka, jest aż nadto opisowy i pasuje do naturalizmu tego dzieła. Jednak pytanie brzmi, czy ona rzeczywiście je smaży? Czy też przygotowuje jajka w koszulkach? Podpowiedzią może być butelka trzymana przez chłopca-pomocnika, prawdopodobnie z olejem. Mimo to przezroczysta ciecz w garnku, oraz wygląd tytułowych jajek skłania ku tezie o jajach poszetowych. Najprawdopodobniej nie dane nam będzie poznanie zamysłu twórcy.
Oprócz wyżej wspomnianych owoców, warto spojrzeć na dużą i czerwoną cebulę - właśnie takich się najczęściej używało w tym okresie, oraz na duży mosiężny moździerz - atrybut kucharza jak i aptekarza.

Zapraszam na mój blog: https://www.gulosus.pl/
Oraz do obserwowania na facebooku

#przyprawy #ziola #rosliny #barok #sztuka #ziola #gotujzwykopem #gulosus #gruparatowaniapoziomu #historia #historiasz
źródło: comment_15941396743wcc18T0rBJQk4ZUETxGJH.jpg