Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@gudr: Można z nich zrobić wegańską sałatkę, wegański sos, wegańską zupę krem, wegańskie warzywa pieczone, wegańskie szaszłyki, wegański zagęszczacz, wegańską kostkę rosołową, wegańskie kluski i wegańskie placki nawet :)

@arinkao: i wszystko smakuje jak gówno xd

  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@UlfNitjsefni: umami jest głównie w miesach i rybach, ale można też je znaleźć w takich produktach jak sos sojowy, wodorosty, lubczyk, grzyby, płatki drożdżowe, orzechy, wędzone tofu, wędzona papryka, dojrzałe warzywa, ocet balsamiczny itd. Słyszałam też o dodawaniu piętki zaschniętego parmezanu do takiego rosołu (w diecie wegetariańskiej).
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@UlfNitjsefni: Oprócz sosu sojowego dałam pieczarki (jakbym miała to bym dała odrobinę suszonych grzybów), bardzo dojrzałego pomidora, świeży lubczyk, brokuł. Wcale nie trzeba tego dużo, wręcz bardziej istotna jest równowaga między smakami, żeby to smakowało jak mięsny rosół.
  • Odpowiedz