Wpis z mikrobloga

@XDwGlowie: Advantages:

You can grow anywhere.
Uses 20 times less water than soil based gardening.
Your environment is sterile, which means no pesticides.
You’ll use 20% less space for growing.
The system water can be reused, allowing you to conserve water.
You can have complete control over nutrient balance by using Dyna-Gro Nutrition Solutions.
No soil setup and testing hassles.
Harvesting is easier.
No mulching, tilling, changing of soil and weeding
@Pesa_elf: chyba większość substancji produkowanych przez rośliny, które dla nas są tymi nadającymi zapach czy specyficzny smak są wytwarzane w celu ochrony rośliny przed owadami albo innymi zagrożeniami, stąd jak się zapewni idealne warunki, to rośliny tracą potrzebę ich wytwarzania. Może to jest jakieś wyjaśnienie?
@takija: W radiu kraków była audycja o hydroponicznej uprawie własnie i jakaś dziewczyna prowadzi w tym kierunku badania. Był wątek o wpływie składowej światła na wielkość liści i wzrost, o rzodkiewce mówiła że obok postawiła rośline co rzodkiewke stresuje i nie chce rosnąć i ponoć była strasznie ostra.
Jakby się producenci przykładali jak ona to by były smaczne.
@Pesa_elf: dla producentów będzie najważniejsza ilość, bo to najłatwiej przełożyć na zysk, niestety. Podobnie jak jest już teraz z jabłkami, agawą (do tequili), czy innymi roślinami uprawnymi. (na szerszą skalę uprawiana jest niewielka ilość odmian albo tylko jedna -- ta dająca największe plony)