Wpis z mikrobloga

@chixi: jak zrobić taką jajecznicę, żeby była taka fajna i wilgotna a nie sucha i papierowa? Niekiedy jest tak że jajko ścina się od razu i wychodzi papier, innym razem mieszać trzeba dość długo i wychodzi fajnie.
Jak szybko potraktowane temperaturą, jajko jest zdatne do zjedzenia? Zawsze mam obawy że jak zjem takie co na patelni leżało krótko to jakbym jadł surowe - podobnie jest jak jest jeszcze błyszczące się tzn
@interpenetrate wg mnie są dwie opcje, albo robisz ultrakremową na przykład wg Gordona Ramsaya (znajdziesz na yt) - długo mieszana od zimnej patelni, albo po prostu na rozgrzane masło wlewasz jajka (wszystkie naraz, rozbij je wcześniej do miseczki), mieszasz tak żeby nie zepsuć żółtek i te rozwalasz na końcu. Jajecznicę zawsze zdejmuje z ognia trochę mniej ściętą niż chcę finalnie bo na gorącej patelni zanim nałożysz na talerze jeszcze się ścina.
Jajka