Wpis z mikrobloga

Ej jak wy gotujecie jajka?

Bo mnie zawsze uczono, że najpierw się zagotowuje wodę, a później łyżką wkłada do niej jajka i odczekuje odpowiednią liczbę minut do osiągnięcia pożądanej twardości.
Tymczasem większość instrukcji w internecie mówi, żeby jajka włożyć do zimnej wody, wszystko razem zagotować i dopiero wtedy odliczać czas.
Tylko, że czas do zagotowania może być różny, w zależności od ilości wody, liczby jaj i wielkości palnika. Więc chyba jest to sposób o wiele mniej precyzyjny.

Jak wy robicie?

#pytanie #gotujzwykopem
Pobierz skrzacik320 - Ej jak wy gotujecie jajka?

Bo mnie zawsze uczono, że najpierw się za...
źródło: comment_1608780965UqjU7McWRI2wHVTwMCOOBG.jpg

Jaja wkładamy do?

  • gotującej się wody 39.2% (299)
  • zimnej wody 60.8% (464)

Oddanych głosów: 763

  • 38
@skrzacik320: najlepszy lifehack? Trzymaj jajka na najblizsze dni poza lodówka, z temperatury pokojowej, wrzucając je do gorącej wody, najczesciej nie strzelą.
Dzęki temu wiesz że 4-6 minut na Twoim gazie robią je na miękko, 10-14 robią je na twardo
@Neuroatypowy: Jest tylko jeden prawilny sposób. Jajko mrozimy w zamrażarce, podczas mrożenia skorupka sama popęka więc połowe roboty zrobi za nas sama. Następnie do gotującej wody wrzucamy jajko juz bez skorupki i gotujemy. Dzięki temu że jest zamrożone nie traci kształtu, białko jest scięte a żótko płynne. Nie dziękujcie.
@skrzacik320: Jeszcze rodzaj garnka i wysokość nad poziomem morza też majà wpływ na czas gotowania ( ͡° ͜ʖ ͡°).

W przypadku kiedy gotujesz od zimnej wody musisz wiedzieć kiedy jest ten właściwy moment by zaczàć liczyć czas. Woda może już zaczynać się gotować, lecą bąble pary wodnej, ale jeszcze nie dostatecznie mocno.