Wpis z mikrobloga

#mirkowyzwanie

Wylosowany zestaw:
a) Zrób zdjęcie ale w taki sposób, aby twoja osoba pojawiła się w kilku miejscach
b) Ugotuj/upiecz swoją ulubioną potrawę. Podaj odświętnie jak w restauracji i zjedz wspominając czasy kiedy można było zjeść na mieście :)
c) Zrób bałwana 3D w domowych warunkach z czegokolwiek innego niż śnieg

Wyzwania ciekawe, ale z racji tego, że razem z #rozowypasek lubimy nowe smaki i eksperymenty kulinarne, weszliśmy w temat b).
Ulubionych potraw też mamy dużo, ale poszliśmy kluczem - na co mamy największego smaka - i padło na bardzo prostą „kiełbasę z cebulą z patelni”. Jednak skoro to restauracja, to nieco podkręciliśmy!

Zapraszam na relację w komentarzach z przygotowań i z kolacji w tymczasowej restauracji „Piwnica”, gdzie szef kuchni, aspirujący #masterchef, przygotował pięciodaniowe menu z tematem przewodnim „cebula”!
kether - #mirkowyzwanie

Wylosowany zestaw:
a) Zrób zdjęcie ale w taki sposób, aby...

źródło: comment_1612105283rP13GJpp7lbgaUrpGvKDyM.jpg

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
I na koniec - na przysłowiowe „przełamanie smaku” - lody cebulowe.

Danie, które może przesądzić o sukcesie albo porażce całego przedsięwzięcia.

Próbujemy i…
No kurczę, da się zjeść! Co lepsze - zjedliśmy całe porcje!

Cebula w połączeniu z kardamonem i nalewką dały bardzo fajny smak.
kether - I na koniec - na przysłowiowe „przełamanie smaku” - lody cebulowe.

Danie,...

źródło: comment_1612106089EfajLRMsYKZY4DwMjjyGef.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
to by było na tyle:)

Cała akcja, ze zrobieniem zakupów, gotowaniem i konsumpcją trwała ok. 11 godzin, które minęły bardzo szybko i niezwykle przyjemnej atmosferze.

Dzięki Mirkowyzwania za fajny temat do wykazania się - w imieniu moim i różowego.

Pamiętajcie, żeby mieć w kuchni ręcznik papierowy i na bieżąco sprzątać wszystko na blacie i myć naczynia. Nie wkładajcie do zlewu.

Pierwotnie, jeszcze w rezerwie było przygotowanie tarty cebulowej oraz krążków cebulowych, ale
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@kether super relacja. Myślę, że sanepid powinien się tą restauracją zainteresować! Ja osobiście to stołowałbym się, pomimo restrykcji. Macie jeszcze wolne rezerwacje?
  • Odpowiedz
@kether: Gratuluję:)
Nurtuje mnie nalewka aroniowo-wisniowa. Liści zwykle daje się kilka do nalewki traktując jak przyprawę. 150 liści na litr (czego ?) to chyba będzie zielenina czuć?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Khozana konkurs nie konkurs, ale staramy się co edycję organizować dla wyróżniających się osób drobne upominki. Nie ma tego dużo, bo wszystko zależy od chętnych firm i dobrych ludzi, którzy zechcą wesprzeć akcję :))
  • Odpowiedz