Wpis z mikrobloga

Kiedy ostatnio w mojej okolicznej piekarni chleb żytni podskoczył już do 6 zł, postanowiłem że zrobię swoje chleby.

Stwierdziłem też że rzucę się na głęboką wodę i zrobię chleb na zakwasie a nie drożdżach.
Zakwas produkowałem przez ostatnie 10 dni aby nabrał mocy.

Mąka jaką użyłem do tego chleba to antyczne ziarno z płaskurki pełnoziarniste Melvitu.

Szybka kalkulacja:

Za 10 kg mąki zapłaciłem dzisiaj 54 zł - wyjdzie z tego około 24 chleby. Mąki w miksie żytnią, orkiszowa, płaskurka i samopsza.

24 x 6zł w okolicznej piekarni daje 144 zł.

Zostaje 90 zł miesięcznie oszczędności na samym chlebie ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie liczę oczywiście prądu z piekarnika.

Plusuj żeby zobaczyć co wyrośnie za około 2 godziny :)

#gotujzwykopem #oszczedzanie
Gnojowisko3000 - Kiedy ostatnio w mojej okolicznej piekarni chleb żytni podskoczył ju...

źródło: comment_1616226730t0WDjJnuCmhxJFMQ28QX5R.jpg

Pobierz
  • 87
  • Odpowiedz
@SlavedWizard tak, chleb po wyjęciu z piekarnika przykrywam folią i nakrywam kocem, żeby skórka nie była aż tak twarda. Leży tak 2-3h i po tym czasie nadal jest ciepły. Dopiero wtedy go kroję. Tak robiła moja prababcia i mama ;)
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000 dużo roboty, a efekt jak dla mnie mało spektakularny. Za mało. Pewnie nie piekłem jakichś super ekstra chlebów, ale myślę że wychodzily tak, jak większości. Piekłem właśnie takie pszenno żytnie jak ty, tez po 3 na raz. Karmiłem zakwas dzielnie miesiącami. Różowej bardzo smakowały. Woziłem do teściów do rodziców, no ale to ciągle były jak dla mnie zbyt przeciętne chleby. Co kto lubi, są ok, szczególnie jak się piecze, pięknie pachną,
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: ale mnie bawią komentarze ludzi, którzy mówią o zaoszczędzeniu czasu, jeszcze gdyby go wykorzystali na coś innego niż scrollowanie i oglądanie durnych filmików. Rób dalej chlebki, ja na razie przygotowuje się teoretycznie, opisuj błędy żeby mi było latwiej( ͡° ͜ʖ ͡°) jakikolwiek hobby jest więcej warte, niż sluchanie o nowych memach jakie się pojawiły necie
  • Odpowiedz
@EstradaOrNada: Skoro jest parowy to kupiłeś go pewnie niedawno więc na bank poniżej złotówki wyjdzie takie pieczenie. Ja bym obstawiał coś w okolicach 50-80 groszy.
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000 zakwas będzie coraz mocniejszy, ale trzeba dbać jak o kwiatki a nie zawsze się chce piec co tydzień. No i ja już nie czekam tak długo z wyrastaniem, wkładam tak mniej więcej jak nr 3 wtedy nie opada a wychodzi ładniejsza góra.
  • Odpowiedz
I wyszlo jak mowilem. Przeciez to bardziej ciasto/placek niz chleb. 0 dziur, zakalec na dole. Widac ze oklapniety nic nie wyrosl.
Teraz jeszcze powiedz ze ci smakuje i karta wychodzisz z wiezienia aktywowana
Ucz sie od @siws00n bo jego chleb to chleb. Ladny widac ze wyrosniety zapewne chrupiacy. I pewnie jego hcleby byly tak samo syfiaste na starcie jak ten twoj. Tylko zamiast kozaczyc i mowic ze jemu smakuje to robil coraz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@siws00n: wyszło samo z siebie, za pierwszym razem jak piekłem to nacinalem, ale wyszło brzydko. Teraz zostawiłem samemu sobie i niech sam pęka ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz