Aktywne Wpisy
Jak czytam na co te dotacje z #kpo poszły i pamiętam, że drugi próg mnie wali w dupsko bez smarowania, a mam kredyt hipoteczny do spłaty i jednocześnie wykańczam mieszkanie to mnie r-------a od środka Jeżdżę ponad 25letnim autem, inwestuje pozostałości wypłaty w nadziei na lepszy byt za 10+ lat, a tu Zbynio z Tadzikiem składa wniosek i cyk! 500k na dywersyfikacje biznesu w postaci placu zabaw dla pimpków. Odechciewa

jmuhha +13
Czyli to działało tak, że:
-kupil spolke ktoś za 100k,
-dotacji dostał 500k,
Czyli jest 400k na plusie za państwowe moje i twoje pieniądze?
#kpo
-kupil spolke ktoś za 100k,
-dotacji dostał 500k,
Czyli jest 400k na plusie za państwowe moje i twoje pieniądze?
#kpo

. ustalamy zasady ustaw, np. brak obciazania budzetu,
. mozliwosc glosowania na ustawy bezposrednio przez internet,
. politycy w formie pomocnikow (mozesz oddac mu mozliwosc glosowania za Ciebie),
. glos polityka moze zostac przez Ciebie cofniety w ciagu 3 dni od glosowania,
. politycy dostaja wynagrodzenie (srodki na dzialanie) zalezne od liczby otrzymanych upowaznien,
. inicjatywe ustawodawcza posiada 100 000 glosow - przy internecie nie bedzie przeszkod organizacyjnych jakie sa przy zbieraniu obecnie wymaganych podpisiw,
. premiera i rzad wybieramy do ZARZADU, nie do rzadzenia. raz do roku robimy wybor potencjalnego kandydata, kwartalnie mamy pokazane wykonanie planu, wszystkie wyniki publikowane sa w systemie
detale sa do przemyslenia i dogadania. istotny jest koncept.
jakie widze plusy:
. rzeczywista reprezentacja woli narodu (aktualnie Twoj polityk moze nie wejsc do sejmu, partia na ktora glosujesz moze nie wejsc do sejmu, partia moze byc w opozycji, glosujac na partie bierzesz jej wszystkie zalety i wady, nie masz dalej wplywu na swoj glos. a do tego ten swoj jeden glos masz raz na 4 lata w przypadku sejmu),
. zmotywowanie politykow do pracy (w systemie jasno bedzie widac co dany polityk zrealizowal),
. brak mozliwosci zaslaniania sie partia,
. brak mozliwosci zaslaniania sie byciem w opozycji,
. mozliwosc wejscia do polityki i aktywnego dzialania ludzi nie powiazanych z zadna partia (np. dzialaczy spolecznych) i osob, ktorym aktualna polityka kojarzy sie z rynsztokiem,
. w tym systemie nikt (no moze poza gownianymi politykami) nie traci - nawet jesli nie masz dostepu do internetu i nie chcesz sledzic kazdego glosowania mozesz przekazac swoj glos wybranemu politykowi, ktory wykorzysta go za Ciebie. masz za to nad nim pelna kontrole.
i najwazniejsze: skonczycie wszyscy p-------c te smuty typu “pis to zlodzieje a po to krole” i w druga strone (o kucach przez laskawosc nie wspomne) i moze skupicie sie na omawianiu rzeczywistych problemow a nie wojnach plemiennych.
#4konserwy #neuropa #konfederacja #polityka
Komentarz usunięty przez autora
. brak swiadomosci - wbrew pozorom wiekszosc osob nie wie, ze nie mamy prawdziwej demokracji,
. brak presji spolecznej, zauwaz ze srodowisko sie spolaryzowalo zamiast szukac rozwiazan,
. braki technologii i tlumaczenie, ze ludzie nie maja rownego dostepu do internetu (brak postrzegania internetu jako narzedzia sprawowania wladzy)
generalnie nie wyobrazam sobie tego jako system typu tinder, raczej jako rozbudowany system obywatelskiej kontroli i glosowania
glosowanie panelowe plus kwestia dostepnosci:
. patologia nie bedzie siedziala w tym systemie, bo ma lepsze rzeczy do roboty, zwlaszcza jesli nie bedzie ustaw rozdawniczych (punkt pierwszy z mojego posta),
. nie mowiac juz o dzialalnosci ustawodawczej - zazwyczaj nawet jesli ktos bedzie mial glupi pomysl to wywroci sie sie na tym elemencie, bo nikt
Obawiam się, że nikt nie pójdzie dobrowolnie pod topór, więc wszystkie plany zmiany świata na lepsze, szczególnie kontrolowane lepsze, z góry są odcinane.
Wybory: jak to sobie wyobrażasz? Co szary obywatel mógłby wg Ciebie zrobić, jak dołożyć swoją cegiełkę, żeby
po roku odchodzimy od wladzy i zostawiamy ja ludziom w systemie
Startujemy w wyborach: zakładamy partię?
I odpowiedz proszę na pytanie: Oczekujesz pomocy w dopracowaniu? Co konkretnie przeciętny wykopek może tu zrobić, jak pomóc, jak się zaangażować? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
. opracowujemy pomysl (moge sie tym zajac),
. przygotowujemy wspolnie finalny koncept,
. wysylamy go do wszystkich mediow + politykow (mozna do tego zrobic system, zeby wiedziec kto odebral i kto mial to w dupie),
. patrzymy na reakcje :)
jak nie to i partie mozna zalozyc, zaden problem :)