Aktywne Wpisy

bar125 +17
To już chyba wiem kto nam zafunduje kolejnego czarnego łabędzia wkrótce
#gielda
#gielda
źródło: 63de6798e0efd59117260017c52e39f903625e82f6feed2396731cc742b321ae
Pobierz
Leżę se w gnieździe i myśle co robić w akompaniamencie kropli deszczu uderzającego o tarp ( ಠ_ಠ)
#zlomkiemprzezswiat
#zlomkiemprzezswiat
źródło: image_picker_2585A658-FB14-4299-8D63-B74EBC0C080E-817-00000012E8007B1A
Pobierz

#nasa #spacex
@andromenda: Najbliżej bieguna wylądował Phoenix, 350 kg. Była też nieudana misja wcześniej, ale Phoenix zrealizował właściwie jej cele.
Nic z tych rzeczy. Jasne, jakbyś chciał wejść na orbitę równikową a potem zmieniać nachylenie to kosztowałoby dużo delta-v. Ale zmiana nachylenia przy orbicie transferowej praktycznie nic się nie kosztuje.
@texas-holdem: niby dlaczego? Grawitacja działa w każdym kierunku więc asysty można wykorzystać w każdym kierunku.
Nawet była misja "nad" układ słoneczny i się udała,
Żeby wejść idealnie na orbitę polarną to prawda, ale dostaniesz już mocno pochyloną orbitę i może nie trzeba lądować idealnie na biegunie a tylko na jakichś wysokich szerokościach? Czapy lodowe są dość
@Wu70: Miałem na myśli, że z lotu w płaszczyźnie dysku orbitalnego nie zrobisz "skrętu o 90 stopni" bez spalenia paliwa (delta v), żadne "darmowe asysty" nie wchodzą tu w grę.
Co do drugiej części posta – nie napisałem, że nie da się wylądować na biegunie, tylko że jest to mniej ekonomiczne i każdy kilogram dostarczony na biegun jest
@Menorzinho: Każdą taką zmianę (przy czym nie potwierdzam ani nie zaprzeczam, że podałeś rzeczywisty rząd wielkości, nie liczyłem) należy ubrać w kontekst kilogramów, o które uszczuplasz dostarczone w dane miejsce powierzchni planety cargo. Te kilogramy można następnie przeliczyć na dodatkowe miliony budżetu, który to budżet NASA może przeznaczyć na inne składowe danego programu. Tu się wszystko sprowadza do priorytetów
@5da4266d3de6dbaf425a2d4fc16225d0: jak zmieniasz nachylenie tzn że słabo wycelowałeś na długo przed przybyciem. Oczywiście nie da się wszystkiego tak idealnie zrobić więc każda misja to kilka poprawek ale to dotyczy każdej orbity. Właśnie w tym rzecz że nie robi się zmian tylko korekty, nie zaczynasz od celowania w inną orbitę żeby ją zmienić.
@Menorzinho: @texas-holdem: Tu chyba chodzi o to, że najtaniej jest robić transfer z hamowaniem w atmosferze. Wtedy nie wchodzi się na orbitę i ląduje po jakimś czasie tylko od razu z "prędkością kosmiczną" wchodzisz w atmosferę i hamujesz tam tarciem.
Jeżeli wejdziesz na orbitę to przesunięcie się nad biegun jest mało kosztowne ale do orbity parkingowej trzeba wyhamować i tam pewno trzeba
@texas-holdem: Ten starship to jest niezły game-changer... W NASA robią różne fikołki, żeby urwać kolejne gramy masy łazika a tu
Miałem nadzieję, że skrót myślowy z lotem prostopadle do dysku Układu Słonecznego był czytelny.
Co