Wpis z mikrobloga

@ComboBreaker:
zakwas zytni karmie tak że do resztki w słoiku jakieś 10g~~ dodaje 50-60g wody i maki to stoi sobie 1-2h w TO i leci do lodowki, jak robie chleb biore 50g ze sloika i robie zaczyn(135gmąka przenna 135gwoda+50g zakwas) który leży +-12h nastepnie dodaje 450g wody,800g maki przennej + dodatki i 20g soli.

Całość mieszam w robocie ok 10min po czym przykrywam ściereczka i odstawiam na 3h, po tym czasie
@aphen: nie znam tego sposobu, wiec tu nic Ci nie doradzę co poprawić. Napisze Ci jak ja robię -
Zakwas pszenny, hydracji 100%. Przed użyciem musi podwoić swoją objętość. Jeśli tak nie jest, musisz go wyprowadzić z hibernacji kilkoma cyklami karmien.
Ciasto:
Zakwasu daje 20% - musisz sobie policzyć ile będziesz potrzebował w zależność od wielkości partii ciasta.
Robię autolize, dodaje zakwas, wyrabiam, pod koniec wyrabiania daje sól. Fermentacja wstępna Ok
@ComboBreaker: właśnie czekam na pierwsze składanie, jak narazie ciasto wygląda rewelacyjnie po autolizie już zbudowało dużo siły i wgl się nie lepi, poskładam z 3-4 razy i leci do lodowki