Aktywne Wpisy

whitewolfik +503
Zauważyłem, że jest podejrzanie cicho na polu sąsiada. Nie ma wydeptanej ścieżki, nikt nie przechodzi, nie przejeżdża. Nie ma śladu korzystania z wyznaczonej przez sąd drogi koniecznej. Małe podpytanie w gminie i już wiadomo dlaczego.
Sąsiad, po którego polu została wyznaczona służebność najpierw złożył wniosek o uzasadnienie postanowienia, a następnie nie czekając odwołał się od wyroku. Od pół roku nie ma ani uzasadnienia, ani żadnej informacji z sądu w temacie dalszego postępowania.

vieniasn +78
właśnie mi się przypomniało że takie coś kiedyś istniało
całe dzieciństwo mleko w workach i tego używać nie umiałem ciągle coś się rozlewało albo źle rozciąłem
barachło przeklęte słusznie minione
całe dzieciństwo mleko w workach i tego używać nie umiałem ciągle coś się rozlewało albo źle rozciąłem
barachło przeklęte słusznie minione
źródło: temp_file7909299467402898033
Pobierz

Tytuł: I nie było już nikogo
Autor: Agatha Christie
Gatunek: kryminał, sensacja, thriller
ISBN: 9788324588992
Tłumacz: Roman Chrząstowski
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
Liczba stron: 216
Ocena: ★★★★★★★★★★
W ramach zbliżającego się końca subskrypcji platformy MUBI, postanowiłem sobie odświeżyć mój ulubiony jej film - "And there were none" z 1945 roku, na podstawie książki Agathy Christie o tym samym tytule. Choć książkę czytałem jakiś czas temu to pomyślałem, że to będzie dobra okazja to porównania obu dzieł i przeczytania jej jeszcze raz.
Fabuła wydaje się być prosta, na wyspę zostaje zaproszonych 10 osób, które się wzajemnie nie znają i nie znają też celu w jakim zostały zaproszone. Po pierwszym wspólnym posiłku dostają komunikat z gramofonu, że każda z nich odpowiada za zbrodnię i jest podejrzana. Niedługo później pierwsza z osób zostaje znaleziona martwa, a na stole znajdują rozbitą 1 z 10 figurek. Z figurkami i eliminacją kolejnych gości związana jest przerobiona wersja rymowanki "Dziesięciu małych murzynków", która opowiada o tym jak zginą kolejne osoby, aż do ostatniej, której śmierć zakończy rymowankę - "i nie było już nikogo".
Będziemy świadkami walki z przeznaczeniem i próby rozwiązania zagadki kto i dlaczego ich zabija.
Świetny kryminał/thriller, w którym podczas kolejnego czytania odkrywa się nowe smaczki, a film z 1945 stanowi świetną interpretację tej książki i polecam każdemu, komu się książka podobała. Choć powstało wiele nowszych ekranizacji, to właśnie ta jest dla mnie najlepsza. Jednocześnie jest to moim zdaniem najlepsza książka Christie, ze względu na jej klimat i atmosferę zagrożenia życia naszych bohaterów, którzy jeszcze się łudzą, że uda im się uciec przeznaczeniu i za wszelką cenę spróbują powalczyć o własne życie
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
173/150
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi
źródło: comment_1640157264uNGRqc2KNE0O0ADaAQd28Z.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★☆☆ (7.9 / 10) (7 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-01-01 12:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: kryminał,