Wpis z mikrobloga

• 5
1314 + 1 = 1315

Tytuł: Ja, inkwizytor. Wieże do nieba
Autor: Jacek Piekara
Gatunek: fantasy, science fiction
Ocena: ★★★★★★
ISBN: 9788378780144
Wydawnictwo: Biblioteka Akustyczna
Szósta z cyklu historii inkwizytora Mordimera Madderdina umiejscowiona w świecie, w którym Jezus Chrystus zszedł z krzyża i utopił Jerozolimę we krwi. Jest więc brutalnie, krwawo, dominuje ostry humor, Autor opisuje tu początki praktyki zawodowej inkwizytora, jego pierwsze dochodzenie przed otrzymaniem "promocji" do wykonywania zawodu pod okiem bardzo sugestywnie opisywanego Mistrza Knotte, oraz dość niespiesznie rozwijająca się historia rywalizacji dwóch architektów. To chyba pierwsza prawie samodzielna sparawa, prawie bo w pewnym momencie pojawi się ktoś z wewnętrznego kręgu aby nadać sprawom bieg zgodny z wyższymi racjami instytucji. Książka w formie audiobooka sprawdza się podczas prac remontowych bo niewyszukany język i lekka tematyka zabierają mało uwagi. Cykl Inkwizytorski to definicja literatury "guilty pleasure" - stworzone okoliczności pozwalają eksploatować złośliwy humor zabarwiony nutami szowinizmu i mocno szydzi z funkcjonariuszy korporacji religijnych. Z każdą częścią wydaje się być coraz lepiej, pewne postaci wracają, a historie innych się wyjaśniają. Słucham zgodnie z chronologią wydawania wiec co i raz akcja zmienia czas i postaci.

#bookmeter audiobook #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
aca - 1314 + 1 = 1315

Tytuł: Ja, inkwizytor. Wieże do nieba
Autor: Jacek Piekara
Gat...

źródło: comment_1650185501qsWL3ZPoMMhQMKtdlldNDk.jpg

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@badmagic: taak, chłopcy lubią sobie pofiglować z nie do końca żywymi dzierlatkami XD, miałem pewien żal do autora że w pierwszych tomach nie wyjaśnił kim są i skąd się wzięli, dobrze że naprawił to póżniej...
  • Odpowiedz
@aca: ja mam generalnie zal do autora, ze tak bezpardomowo leci w c---a i od kilkunastu lat nie wydaje "rzeznika z nazaretu" - gdzie tak naprawde wszystko sie zaczyna, wszystkie zagadki staja sie jasne no i wiadomo co i jak z Panem Hesussem. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Przez to nawet nie chcialo mi sie czytac tych wysrywow na onuckich ziemiach.
  • Odpowiedz
@badmagic: hmm, nie znam całości cyklu ale to faktycznie duży combo-breaker że po tylu latach seria nie jest domknięta a Piekara uczynił sobie z niej dojna krowę i robi wszystko żeby nie zamknąć historii do końca bo i wtedy dutki z tego tematu się skonczą...
  • Odpowiedz