Z kolegą planujemy start punktu gastronomicznego z bardzo dobrym autorskim jedzeniem ale bez spiny, przerostu formy nad treścią, drogich wnętrz i wysokich cen. Przygotowuje właśnie pierwsze menu (będzie się zmieniało co kwartał). Co powiecie na taki zestaw nr1?
Przystawka:
Kremowe risotto z langustynką, łebkami zielonych szparagów, czerwonym pieprzem i białą truflą.
Zupa:
Aromatyczna wegańska zupa krem z grillowanych boczniaków zaprawiana Guinnessem podana z wytrawną bezą z aqua faba z orzechem włoskim zapaloną koniakiem. Całość podwędzana dymem z torfu.
Danie główne:
Roladka sous-vide z piersi perliczki z gorgonzolą i szpinakiem w pistacjowej posypce, podana z kopytkami, sosem z czarnej porzeczki z lawendą i piklami z blanszowanych w occie słodowym rzodkiewek.
Deser:
Gałka sorbetu ze świeżego ananasa na prosecco z nutką prawdziwej wanilli podana z kostką soczystego arbuza kompresowanego słodką wodą różaną.
@lagrande: chyba najwazniejsze jakie miasto. Jak to jakas mieścina do 30k mieszkańców to chyba totalna klapa. W mojej okolicy, zadna knajpa z "dziwnym" menu sie nie przyjela. Pizzerie, kebaby, domowe polskie obiady jak najbardziej, cala reszta byla otwierana i zamykana po paru miesiącach.
@buchowo: Z tego co słyszałem po znajomych to restaracja zarobią dużo jeśli koszt Dania rozliczysz dobrze . Pizza Np zrobienie jednej ile może kosztować ? A ceny są od 35-60zl
bardzo dobrym autorskim jedzeniem ale bez spiny, przerostu formy nad treścią, drogich wnętrz i wysokich cen.
@lagrande: sam pomysł świetny, ale według mnie menu powinno się składać z 2-3 przystawek, 2-3 dań głównych i jakimś deserze do wyboru. Jak odwiedzam takie miejsca to próbuje różnych rzeczy z menu. Nie lubię z góry narzuconych zestawów, tym bardziej że chcesz je zmieniać co kwartał.
@lagrande: langustynki, szparagi, woda różana, pikle w occie rzodkiewkowym... ciekawe jak ty to chcesz zrobić xD no chyba że wysoka cena zaczyna się u ciebie od 100zł za danie
@lagrande: te kopytka brzmią zbyt polacko. Zmień na coś w stylu "ziemniaki kompresowane słoną wodą kranową i podwędzane perliczym masłem z blachy pieczeniowej'
Przygotowuje właśnie pierwsze menu (będzie się zmieniało co kwartał).
Co powiecie na taki zestaw nr1?
Przystawka:
Kremowe risotto z langustynką, łebkami zielonych szparagów, czerwonym pieprzem i białą truflą.
Zupa:
Aromatyczna wegańska zupa krem z grillowanych boczniaków zaprawiana Guinnessem podana z wytrawną bezą z aqua faba z orzechem włoskim zapaloną koniakiem. Całość podwędzana dymem z torfu.
Danie główne:
Roladka sous-vide z piersi perliczki z gorgonzolą i szpinakiem w pistacjowej posypce, podana z kopytkami, sosem z czarnej porzeczki z lawendą i piklami z blanszowanych w occie słodowym rzodkiewek.
Deser:
Gałka sorbetu ze świeżego ananasa na prosecco z nutką prawdziwej wanilli podana z kostką soczystego arbuza kompresowanego słodką wodą różaną.
Dajcie znać czy spoko menu
#gastronomia #restauracja #gotujzwykopem #kuchnia #biznes #gotowanie
@lagrande: sam pomysł świetny, ale według mnie menu powinno się składać z 2-3 przystawek, 2-3 dań głównych i jakimś deserze do wyboru. Jak odwiedzam takie miejsca to próbuje różnych rzeczy z menu. Nie lubię z góry narzuconych zestawów, tym bardziej że chcesz je zmieniać co kwartał.
@lagrande: langustynki, szparagi, woda różana, pikle w occie rzodkiewkowym... ciekawe jak ty to chcesz zrobić xD
no chyba że wysoka cena zaczyna się u ciebie od 100zł za danie