Wpis z mikrobloga

• 6
1458 + 1 = 1459

Tytuł: Dziadkowie
Autor: Martín Caparrós
Gatunek: literatura piękna
Ocena: ★★★★★★
Tłumacz: Marta Szafrańska-Brandt
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Liczba stron: 314
Forma książki: e-book
Po rewelacyjnym "Głodzie" przyszła kolej na najnowszą książkę Caparrosa, która swoją premierę miała w tym miesiącu.

Tytuł sugeruje, że będzie to historia biograficzna, a dokładnie historia dziadków autora - Hiszpana Antonia Caparrósa i polskiego Żyda Wincentego Rosenberga. niestety w tej historii więcej jest domysłów, niż faktycznych wydarzeń. Jestem w stanie zrozumieć, że autor robił co mógł, a odkrycie historii 2 ludzi po wielu latach, z czasów sprzed ery internetu może być niemal niemożliwe. Poznajemy przypuszczalne historie każdego z nich, od czasów dzieciństwa aż do moment. Włącznie z I Wojną Światową, wojną domową w Hiszpanii i II Wojną Światową, z dużym naciskiem na Polskę. Autor starał się prześledzić ich drogi życiowe przez kolejne kraje, aż w końcu obaj dotarli do Argentyny, w której założyli rodziny, w rezultacie czego, Caparros mógł się urodzić. Autor wyobraża sobie ich wybory moralne, odczucia i decyzje, które prowadziły ich przez życie, czy te przypuszczenia są słuszne, tego się nigdy nie dowiemy.

To jest właśnie mój największy zarzut do tego książki. Autor powinien się skupić na tym, co było pewne, a domysły zostawić sobie, a tak podzielił się bardzo osobistą książką z pewnie tysiącami, o ile nie milionami czytelników. Dalej jest to ten sam Caparros, ale bliżej tej książce do "Księżyc. Od nowiu do nowiu" niż "Głodu", a szkoda bo ta druga to dalej dla mnie książka 10/10.

Niestety jestem zawiedziony i trudno mi ją polecić.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu
118/128
#bookmeter #legimi #literaturapieknabookmeter
ali3en - 1458 + 1 = 1459

Tytuł: Dziadkowie
Autor: Martín Caparrós
Gatunek: liter...

źródło: comment_1651351956fQhN5UUVbAFLMiAFtdtSSu.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia