Wpis z mikrobloga

• 75
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jestem taki stary, że tą książką straszono mnie przed kapitalizmem i zgniłym zachodem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@j557: zawsze się zastanawiałem jak ta książka trafiła do kanonu lektur, teraz już wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@zarowka12 inaczej wtedy bylo. Lektury mialy miec jakas wartosc, pokazac cos. Teraz dzieciaki listy papieskie czytaja czy co im teraz pis wymyslil. Swoja droga mi w szkole podstawowej film puscili a sa tam calkem ciekawe sceny
  • Odpowiedz
@rudyba: pamiętam klimat tej książki, duszny i brudny. I też czytałem ja w czasach chyba jakoś tuż przed wejściem do UE, kiedy w większość miast dworce PKP i PKS wraz z przyległościami były mekką ćpunów, bezdomnych i meneli. Dopiero strumień kasy z różnego rodzaju funduszy unijnych poprawił sytuację gdzieś tak w II połowie lat 00'.
  • Odpowiedz
@rudyba: Zabawne że wspominasz o Katowicach, bo ilekroć u mnie w rodzinie wypływał temat ćpunów na dworcu Zoo (mieszkaliśmy przez jakiś czas w Berlinie w latach 90. i mam rodzinę na Śląsku), rodzice zawsze stwierdzali że sytuacja w katowickim brutalu jednak była gorsza xD
  • Odpowiedz
@rudyba: Czy to nie jest jedna z tych książek, które trzeba przeczytać w liceum, bo później będzie już za późno? Nie czytałem, żeby nie było, ale pamiętam też jak wszyscy przeżywali w liceum "Requiem dla snu", a ja to obejrzałem w wieku 20-kilku lat i film już mną tak nie wstrząsnął. Obawiam się, że tutaj mogłoby być podobnie.
  • Odpowiedz
  • 2
@zakamuflowany_fetyszysta: Czy ja wiem. To raczej zależy od Twojej wrażliwości. Znam osoby (przynajmniej 2), które czytały pierwszy raz jako dorosłe osoby i zrobiła na nich wrażenie. Nawet większe bo już miały swoje dzieci i czytały to z pozycji rodzica.
  • Odpowiedz