Aktywne Wpisy
Tumurochir +256
Jestem po seansie Zielonej Granicy. Przyznam, że trailery tego filmu mnie zniechęciły, a wręcz odniosłem wrażenie że będzie to propagandowe gówno pokroju Smoleńska, tylko w drugą stronę. Jednak po sraczce PiSu w związku z tym filmem postanowiłem się na niego wybrać i bardzo dziękuję PiSowcom za promocję, bo pozytywnie się zaskoczyłem.
Najpierw zacznijmy od strony technicznej. Film jest w stylistyce czarno-białej i prawdopodobnie reżyserka uznała, że dzięki temu będzie on odbierany jako
Najpierw zacznijmy od strony technicznej. Film jest w stylistyce czarno-białej i prawdopodobnie reżyserka uznała, że dzięki temu będzie on odbierany jako
pieknylowca +331
Cyrk dla gawiedzi: normalnie jeżdże samochodem do pracy ale dzisiaj w celach propagandowych pokaże jak to fajnie się jeździ tramwajem. Ciekawe czy wygonili wszystkich z tramwaju do tej ustawki. Czy może pan Czajkowski chciałby się równie chętnie obok żula przejechać. #warszawa #polska #bekazlewactwa #polityka
Urnebes jest genialne do mięs z grilla, a już szczególnie do plejskavicy i Cevapcici. Smakuje też bardzo dobrze jako pasta do jasnego pieczywa albo do grzanek.
Kiedyś będąc w serbskiej karczmie (mogę w sumie polecić Karczma Guca, prowadzona przez szefa Gorana Milošević, genialna kuchnia ) na czekadełko tak jak u nas smalec dostaliśmy właśnie urnebes, ale różnił się on od oryginału. W sumie to nie ma oryginału no ponoć każda gospodyni ma swoją wersję. Pamiętam,że rozmawiałem wtedy na temat tej pasty, ale już nie pamiętam zbyt wiele a przede wszystkim jaki to był ser. Wydaje mi się,że mógł być na kajmaku, może z dodatkiem odrobiny koziego sera.
Kajmaku nie znalazłem, później się jeszcze okazało,że w spiżarni skończył mi się ajwar, ale to nic.
Zrobiłem 3 wersję, wszystkie tak samo tylko na innym serze:
1. Serek fromage klasyczny w kostce
2. Bułgarski ser kozi szopski
3. Ser sałatkowy typu bałkańskiego
Zdaniem mojego #rozowypasek najbardziej zbliżona jest wersja z serem sałatkowym typu bałkańskiego, swoją drogą bardzo dobry ser i w składzie ma tylko mleko, sól, i kultury bakterii.
Ja bym skłaniał się ku zrobieniu 2:1 bałkańskiego z bułgarskim szopskim kozim i jednak użycie ajwaru i wtedy tylko odrobinę suchych przypraw. No i na 100% ząbek czosnku, tam też na pewno był czosnek choć jest opcjonalny.
#gotujzwykopem
#gotowanie
#foodporn
#jedzzwykopem
Samą pastę twarogową także z papryką i przyprawami robię dość często, na różne sposoby, nie funkcjonują one jednak u mnie jako dipy, sosy czy sałatki tylko pasty na chleb.
Jako pasta na chleb jest genialny, albo do grzanki na oliwie
Prócz sera, wędzonej papryki i chili dodałem jeszcze czosnek, odrobinę oliwy z oliwek, śmietanki i świeży pieprz. No szkoda,że tego ajwaru już nie miałem.
Ps. Do ziemniaków jako dip też jest super.