Wpis z mikrobloga

@DarthRegis: ale bym sobie oszamał taki english breakfast 2.000 kcal jutro na śniadanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)


@dafto No oni chyba tylko te śniadania mają zjadliwe. Reszta kuchni po za wyjątkami to mehh. Z resztą im więcej człowiek wie o innych kuchniach tym bardziej docenia kuchnie polska - my w kuchni mamy wszystko. Mamy pieczenie, sosy, mięsa, dania mączne, dania ziemiaczane, kasze, mamy bardzo dużo warzyw -
@Busan w angielskim jedzeniu znajdziesz to samo

Obie kuchnie tak samo obrzydliwe

@jutronaobiadznowuryz: Bo kojarzysz kuchnie Polską z tego co z niej pozostalo po PRL i co gotują mamy i babcie, czyli schab z pyrami i na święta karp z mułu.

Tymczasem oryginalna przed i międzywojenna kuchnia polska to myślę, że śmiało mogłaby konkurować z kuchnią francuską.

Na szczęście powoli wracamy do korzeni i niektore restauracje odwołują się do tej kuchni
a polskie jedzenie czym się doprawia, solą? Kucharkiem?


@jutronaobiadznowuryz: np. kwiatami, bardzo popularne w kuchni staropolskiej, a nie tych wymysłach z PRL. Swoją drogą są teorie, żę Tolkien mógł być zainspirowany Polską jako Hobbitonem, uczył się też polskiego.