Wpis z mikrobloga

Cukier nie uzależnia - a na pewno nie tak jak kokaina.
https://www.damianparol.com/cukier-nie-uzaleznia/
- wyrzut dopaminy po zjedzeniu słodkiego to jeszcze nie dowód na uzależniający potencjał, bo to podstawowy neuroprzekaźnik mózgu i takie same wyrzuty są czynione aby motywować nas do czegokolwiek co robimy
- negatywne objawy głodzenia do poziomu w którym poziom cukru spada to nie zespół odstawienniczy
- a ochota na słodkie przy hipoglikemii lub wygłodzeniu to pozwalający przeżyć instynkt a nie objaw zależności
- to że w badaniach szczury wolały słodką wodę niż wodę z kokainą to nie objaw tego, że cukier uzależnia mocniej, bo podobnie reagowały mając do wyboru po prostu jedzenie
- obserwację zachowań podobnych do uzależnienia u szczurów pochodziły z badań, w których zwierzęta okresowo głodzono przez okres odpowiadający tygodniowi głodu u człowieka
- walczenie z niezdrowymi nawykami przy pomocy przekłamań to nie metoda
#nauka #biologia #dietetyka #ciekawostki
  • 7
@KubaGrom: jesli jest jak piszesz to wystarczyloby powiedziec sobie "nie jem od dzisiaj cukru". Nie wiem czy mezczyzni tak maja, ja ogolnie nie lubie slodkiego smaku, ale przed okresem pojawia sie czesto ochota na slodkie - i zjedzenie innych rzeczy wcale nie zaspokaja tego "craving". Nie jesteś głodny, ale dalej chcesz zjeść coś słodkiego. Czym innym jest wyglodzenie, a czym innym stale przejedzenie i bycie otyłym, a wciąż odczuwanie łaknienia na
@KubaGrom:
Autor pisze:

Po pierwsze – cukier nie jest jedynym tuczącym składnikiem diety i nie jest tym najbardziej kalorycznym. Najwięcej kalorii mają rafinowane tłuszcze.


Owszem. Jednak co warto odnotować to jedzenie dużej ilości węglowodanów z wysokim IG (upraszczając: pieczywo, makarony, ziemniaki - np. frytki, chipsy) a nie spożywanie tłuszczów (czy rafinowanych czy też nie) powoduje tak drastyczne tycie. Bo to niekontrolowane spożycie węglowodanów jest odpowiedzialne za tworzenie z nich "powodzi" glukozy
@bialy100k: W zasadzie autor za kluczowy uważa nadmiar kalorii ponad potrzeby energetyczne organizmu. No i na tym tle produkty niskocukrowe, które zastępują węglowodany tłuszczem, nie są zdrowsze, bo mając mniej kalorii z węglowodanów mają ich więcej z tłuszczu. Stąd to porównanie, że na sto gram niektóre fit batoniki bez cukru mają więcej kalorii niż baton Mars. Kierując się więc tylko ilością węglowodanów można przeoczyć inne źródła nadmiaru kalorii. Może to mało