Wpis z mikrobloga

Mirki mam już dość kurczaka i indyka, a świnię nie bardzo lubię. Nie umiem totalnie w wołowinę i nie znam się ogólnie na mięsie. Chciałbym zrobić sobie jakiś fajny makaron z sosem i wołowinką. Jaką część krowy wybrać w mięsnym żeby nadawał się do pokrojenia w kostkę i usmażeniu na patelni? Co nie puści mnie z torbami przy dzisiejszych cenach? xD
Na ten moment składam się ku części Udźca tzn. krzyżowej czy jakoś tak.
#kulinaria #gotowanie #gotujzwykopem #kuchnia #wolowina
  • 8
@H4RRI3R: makaron z krową to wyższy poziom (chyba że mielona). Wołowina lubi długą obróbkę a w sklepach same żylaste śmieci.
rób z polędwiczką ze świni - najłatwiejsze mięso to roboty - kroisz na pożądane kawałki, smażysz z małą ilością tłuszczu, koniec.
@H4RRI3R: Z wołowiny i krótkiego smażenia to opcja:
a. fch.uj droga czyli polędwica wołowa więc odpada
b. tańsze steki lub ligawa, udziec (ale i tak drogie w proponowaniu do wieprz/drób). Mrozisz mięso prawie na kamień, ścinasz bardzo ale to bardzo cienko, im cieniej tym lepiej. Marynujesz i smażysz. To bardziej klimat azjatycki ale jak dobrze zrobisz to na pewno smaczny.
@H4RRI3R: Masz dobry pomysł z tą krzyżową. Do szybkiego smażenia nadają się te części które nadają się na steki. Krzyżowa się nadaje i jest relatywnie tania. Podobna będzie łata, bavetta, picanha i oystery. Klasyczne steki z antrykotu, rostbefu czy polędwicy są drogie. Natomiast kawałki takie jak kark, żebro, pręga czy skrzydło wymagają długiej obróbki cieplnej lub zmielenia.

Tego rodzaju smażenie w mniejszych kawałkach nie jest bardzo popularne w kuchni zachodniej. Za
Mirkosoft - @H4RRI3R: Masz dobry pomysł z tą krzyżową. Do szybkiego smażenia nadają s...
@H4RRI3R wołowinę to najlepiej na gulasz z kaszą, fakt duszenie trwa ale potem mięciutkie dobre mięsko rekompensuje wszystko. Wołowina smażona w kostce na patelni to marny pomysł to już lepiej przemielić.