#ukraina #oswiadczenie #wojna #lidl #biedronka #niedzielahandlowa

Nie polecam wspierać tych zbiórek. Sprawdziłem fundacje ktora stoi pod dyskontem i nie ma informacji na stronie ile jest przekazywane na faktyczne działania statutowe. Prosiłem wielokrotnie o te informacje ale nie były mi udostępnione.

Osoby zbierające pieniądze nie przekazują informacji jaki procent zbiórki jest przekazywany na cele statutowe.

Pani prezes fundacji ma siatkę firm z pracownikami tymczasowymi oraz sprzątającym oraz fundacje.

To wszystko powoduje ze uważam ze jest to zwykle naciąganie ludzi, którzy niestety z empatii - łapią sie na to.
illmatic - #ukraina #oswiadczenie #wojna #lidl #biedronka #niedzielahandlowa

Nie p...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

@illmatic: ja generalnie nie polecam wspomagania żadnych zbiórek żebrzących przed sklepami, jak ktoś bardzo chce pomagać to efektywniej samemu wyszukać potrzebującego i go wspomóc, niż wrzucać hajs do jakiejś skarbonki, z czego istotna część, o ile nie większość, pójdzie na szeroko pojęte potrzeby i koszta działalności fundacji. Afery z aniołkami w marketach od święta, które okazywały się normalnymi opłacanymi przez fundacje pracownikami, a nie wolontariuszami, chyba wielu pamięta.
@illmatic: oni potrafią tak stać przed wyjściem ze sklepu, że nie da się wyjechać wózkiem, trzeba ich slalomem omijać. Jak się ich raz zapytałem, czy wiedzą czym jest artykuł 58, paragraf 2 kodeksu wykroczeń to zabrali plecaki i poszli.
Ludzie serio przestańcie dawać żebrakom pieniądze. I nie mówię tu tylko o zbiórkach na Ukrainę, tylko ogólnie. To się zaczyna robić plaga w Krakowie...
@Rowerynatory przyjedzie pracodawca i weźmie ( ͡º ͜ʖ͡º) @illmatic chciałbym powiedzieć że wszystkie "chodzone po ulicy zbiórki" to jeden wielki scam, ale nie powiem, bo wszystkich nie znam ( ͡º ͜ʖ͡º)
Jest taka fundacja "Ręka Wielkiej Pomocy". Oni poszli o krok dalej i np. odwiedzają biurowe.
@josedra52: o jak mnie to #!$%@?, wchodzę z drabina i narzędziami do kaufa, a te pol debile stoją na środku i miłych zakupów życzą, tylko po to żeby wychodząc po raz 25 ze sklepu po coś z samochody zaprosić do zbiórki